Big Ass Spider

King Kongs kompis jättespindeln är här!


Gillade du humorn i Kyle Rankins roliga Infestation från 2009 så finns nu något liknande i Mike Mendez nya film Big Ass Spider. Som, om du inte listat ut det redan handlar om en jättespindel med smak för människokött.

Det är humoristiskt välspelat och underhållande, ständigt med glimten i ögat och med ett delikat körsbär på toppen. Då självaste Lloyd Kaufman dyker upp i en liten cameo. (Troma-films grundare och ägare.) En b-film skapad för fantaster som ändå är olik alla dessa trötta Giant Squid vs. Giant Shark och så vidare – in i evigheten, då det här är klart mycket bättre.

Vi får lära känna Alex Mathis, (Greg Grunberg) en skadedjursbekämpare och självutnämnd spindelexpert som råkar vara på rätt plats vid rätt stund. Han står i lobbyn på ett sjukhus när en obducent ramlar in och svamlar om något stort som bits och har åtta ben. Alert och redo för att imponera på sjukhusets sköterskor tar Alex kommandot och ger sig ner i bårhuset tillsammans med säkerhetsvakten Jose (Lombardo Boyar) vilket blir starten på en händelserik dag för denna osannolikt dynamiska duon.

Big Ass SpiderTillsammans ger de sig efter spindeln som visar sig fördubblas i storlek varje timme och på vägen hinner en stor vänskap byggas. Samtidigt som Alex får upp ögonen för löjtnanten Karly Brant (Clare Kramer) som jagar samma spindel i den amerikanska armén.

Framgångsreceptet bakom Big Ass Spider, som skulle kunnat vara ytterligare en struntfilm om ett jättedjur som äter folk och blir sprängt i småbitar mot slutet, är att den har en grymt härlig stämning hela tiden. Skådespelarna är alla väldigt passande i sina roller och Greg Grunberg tar speciellt sin huvudroll Alex Mathis till en helt ny nivå gällande att vara en avslappnad hjälte. Han är inte ens i närheten av upprörd utan ser den här enorma spindeln som ytterligare en krabat som behöver lite insektsmedel för att tuppa av. Givetvis måste det till mer, men i grund och botten är det hans plan.

Bredvid honom springer Lombardo Boyar likt Batmans Robin och hjälper samt förvirrar Alex med sin spengelska (spanska och engelska). Kemin dem emellan är grym och det blir inte sämre när duon blir en trio med Clare Kramer, en tuff kvinna som vet vad hon vill. Att döda jättespindlar.

Bakgrunden till spindelns uppkomst och handlingen är egentligen inget speciellt utan det är väldigt rakt på sak från A till B. Ska jag börja gnälla så tycker jag inte heller att spindeln imponerar nämnvärt förutom i de helikoptervyer som erbjuds och främst när den är liten i början och den faktiskt är aningen läskig. Senare i filmen finns det gott om utrymme för förbättringar gällande dataanimationer och händelseförlopp vilket blir bittermandeln i den goda gröten. Det är inte avgörande för filmen överlag, men bättre är alltid… bättre.

Men för all del. Gillar du katastroffilmer eller jättedjur så kör på, för det är svårt att inte gilla det här. Jag är övertygad om att den kommer att underhålla, speciellt om ni är ett par stycken i soffan redo att fälla era smartaste kommentarer och få er några välförtjänta skratt.

INGA KOMMENTARER