Crazy Pictures

Från Youtube till bluray. Crazy Pictures rör sig framåt.


Du kanske känner till kortfilmen Nakenlekar som tog Youtube-Sverige med storm för ungefär tre år sedan? Eller ringer det kanske en klocka när du läser Övertidskrig, Negerboll eller Ta Mig? Bakom dessa kortfilmer, och många flera filmer som samlats under epitetet Poesi För Fiskar, står Crazy Pictures, ett Norrköpingsbaserat filmkollektiv (produktionsbolag) som består av ett gäng unga killar med en gemensam kärlek för film och talangen som behövs för att göra den.

Best of Crazy Pictures är för mig en invit in i Crazy Pictures värld, då jag är en av dem som helt missat deras existens på Youtube. Med tio kortfilmer plus minst tre timmar extramaterial är det omöjligt att inte skapa en liten låtsasrelation med killarna och deras arbete. Först såg jag kortfilmerna, och tänkte nämna dem en och en i den här texten, och varför inte starta där det hela började – med Nakenlekarna.

Nakenlekar
Två killar sitter och tittar på en actionfylld krigsfilm i varsitt linne och det är en relativt normal eftermiddag. Tills den ena fäller en kommentar om vad han gärna skulle göra med en kvinnlig deltagare i filmen, varpå hans kompis avslöjar att han inte skulle göra det, då han gått och blivit homosexuell. Förvåningen är total och en diskussion blomstrar ur det här garderobsöppnandet, som är mer av praktisk än genetisk sort – och på så sätt blir en riktigt rolig sak att följa.

Nakenlekar är och förblir en mindre Youtubesensation som dragit till sig över en miljon träffar på Youtube räknat till idag. Jag har ett svagt minne av att jag sett filmen via Facebook eller Twitter och att reaktionerna generellt sett var positiva i mitt flöde. Idag uppskattar jag filmen mer än jag gjorde då, i lugn och ro framför teven. En film som utmanar könsidentitet, glider runt på föreställningar kring män och kvinnor i allmänhet och är kvickt berättad. En av de bästa filmerna från Crazy Pictures som bara toppas av de mer utseendemässigt mer spännande.

Ta mig
Ytterligare en film som har att göra med sexualitet och den här gången är det ännu smartare än i Nakenlekar. Män och kvinnor får chansen att byta plats, där killarna beter sig som tjejer (men de är fortfarande killar) och tjejerna agerar grovt manligt med rumpklämningar och dominant beteende. Jag kan tänka mig att hen-motståndare och könskrisande människor (både kvinnor och män) har stora problem att ta till sig Ta Mig som något annat än transtrams, men det är ännu en riktigt smart och tankeväckande produktion. Trots att den inte är den roligaste så är det en av de mest intressanta och jag hoppas att budskapet går fram till många, för det behövs.

Miljön
Följsam i sitt ämne en aktuell fråga som många tampas med dagligen i form av källsortering av olika sorters plast, farligt avfall som batterier och liknande. Borde man inte bara slänga allt på tippen?

Svar Nej. Gör vi det så kommer naturen att hämnas och i filmen Miljön så har den sista Snickersplasten slängts i naturen. Hämnden från naturen, i det här fallet mer bokstavligt talat träden är grym och oförlåtande, till och med så pass att vi som verkligen går in för att rädda miljön åker dit – eftersom många bäckar små-mentaliteten inte riktigt fungerar. En rätt svidande kritik mot vår naivitet vad det gäller miljötänk, berättad med stor charm, roliga karaktärer och en hel del överraskande händelser.

Best of Crazy Pictures Packshot Bluray SverigeTiggaren
Inte en av mina favoriter även om den är en smålustig liten film. En tiggare har tagit sin icke-verksamhet in i 2000-talet och har kommit på hur han kan få en slant till och med från de som inte bär omkring på småpengar. Idén är finurlig men jag tror att Tiggaren hade gjort sig bättre som en seriestripp istället för en kortfilm. Krystat i långa loppet då det inte finns tillräckligt mycket att bearbeta dialogmässigt, försöken som görs för att dryga ut redan korta tre minutrarna lyckas inte och det här förblir en av de svagare från samlingen Poesi för Fiskar.

Övertidskrig
Min absoluta favorit och den film förutom blå Mannen som verkligen tar tillvara på Crazy Pictures förmåga att skapa riktigt coola effekter. Vi befinner oss mitt på ett hetsigt slagfält och stormar en bunker tillsammans med en för oss anonym tysk. De visuella effekterna påminner om koreanska actionfilmer och de stiligaste bilderna är verkligen snygga på riktigt. Humorn i Övertidskrig är fantastiskt svensktypisk och överraskningsmomenten många. Ska du bara se en film av Crazy Pictures så är det Övertidskrig, för den kommer locka dig till att se resterande också.

Du ritar fult
Det här är en psykologiskt utmanande berättelse om vad som hände i ett klassrum för pojkar en gång för ungefär 15-20 år sedan. Ett rikt och märkligt manus som visas i intervjuform där en man berättar hur han vid en provokation kring huruvida hans teckning var fin eller inte slutade upp gripen av polis vid väldigt ung ålder. Svart rolig humor med en liten törn i sidan till skolväsendets apatiska inställning och väldigt snyggt framförd delvis i intervjuform och delvis med skådespelare i spelade minnesbilder.

Generation Krig
Enligt extramaterialet en film som spelades in trots att det inte fanns tid till det men trots det en härlig nostalgitripp för alla oss som lekte krig som barn. Två vuxna män springer omkring i skogen och skjuter på varandra, båda tycks odödliga. Hela situationen ställs på sin spets när en av männen faller och skrapar sitt knä, varpå situationen snabbt förvandlas till något helt annat. Jag förstår att det finns en osynlig pekpinne som viftas i Generation Krig, men för mig personligen så bryter jag gärna av den då jag gärna minns min barndom – som utspelades på ungefär samma vis – med ett leende på läpparna istället för att kritisera mina föräldrars val av leksaker…

Kuken Brinner
Det här är en riktigt störd liten historia där vi bevittnar två män i ett väntrum i något sjukhus. De har ett litet meningsutbyte som eskalerar oerhört snabbt och verkligen skapar en oväntat situation med ett än mer oväntat avslut. Mörk som Du ritar fult, väldigt välspelad av Christoffer Nordenrot och Magnus Sundberg som även spelar alla de betydande rollerna i övriga Poesi för Fiskar-filmerna.

Negerboll
Tillsammans med Nakenlekar en av de mest sedda på Youtube med över 1,2 miljoner träffar och jag förstår varför. Först och främst namnet på filmen, det politiskt inkorrekta negerboll som retar och upprör folk över hela landet och om det spreds förmodligen hela världen. Rasism, känsloblindhet och totalt hat står på schemat och det är svårt att inte tycka om den här kortfilmen i alla fall lite. Total galenskap drabbar Hasse’s café i anonym stad då ett par killar både försäger sig och blir missförstådda. Det blir en omtumlande upplevelse för alla inblandade och det tas till och med så långt att en Hitler-copycat, eller Hitler själv(?) dyker upp för att sätta stopp för galenskapen. En film som är svår att ta på allvar men som tar upp en av de viktigaste men samtidigt larvigaste vardagsrasistiska företeelserna vi handskas med i Sverige.

Den blå Mannen
Det här är den senaste kortfilmen och även den längsta av dem allihopa med sina 27 minutrar. En minifilm som jämfört med tidigare produktioner är väldigt svår att förstå sig på och enligt publiken verkar kunna tolkas precis hur som helst. Vi följer en man som vaknar i skogen iklädd en blå tygdräkt och ett jättestort bollformat huvud. Han vet inte vem han är, han vet inte var han är och minst av allt vet han hur han hamnat där han är. Vi får gå sida vid sida med honom på en upptäcktsresa genom ett femtiotalets Sverige då han måste ta reda på vem han är och även få svar på alla de andra frågorna. Hur, när och varför? Sanningen bakom hans underliga felplacering i världen är våldsammare än man kan tro och personligen så har jag väldigt svårt att köpa hela konceptet Den Blå Mannen då jag inte ser någon röd tråd, ingen tydlig handling utan mest en kedja av händelser som förmodligen såg bra ut på pappret men som i en film inte knyts ihop på annat sätt än att de är bildrutor som följer varandra.

Mycket av det väldigt breda extramaterialet handlar om Den Blå Mannen eftersom det är den längsta och största filmen Crazy Pictures gjort tillsammans. Postproduktionsarbetet framställs som i bästa fall en pärs som nästan förgjorde många av killarna och all heder till dem, för trots att jag inte fastnar för handlingen eller ens förstår budskapet i filmen så är den väldigt välproducerad och effekt, ljud och bildmässigt en riktig skönhet att titta på.

På det stora hela, och det är rätt stort just med den här blurayen med så många filmer och ännu mera extramaterial så är det en lärorik resa att göra tillsammans med Crazy Pictures. Tar du dig till att investera i Best of Crazy Pictures så lovar jag att du inte kommer ångra det, trots att det mesta på skivan finns att se gratis på Youtube. Kvalitén är bättre, du får ett snyggt fodral (ok, ett vanligt fodral) och det är mycket trevligare att sitta och titta på de här filmerna i favoritfåtöljen än på en kontorsstol framför datorn. Det är faktiskt så att produktionsvärdet på blurayen hjälper filmerna mycket och när de ser bättre ut så upplevs de också som bättre, vilket ju är tur för mig som inte följt Crazy Pictures sen tidigare, vilket jag kommer börja göra nu såklart.

Inte bara för dem som sett alla filmerna på nätet redan utan en samling jag tycker det är värt att rekommendera till alla, det tas upp en mängd breda ämnen som både uppmanar till diskussion och skratt, möjligen gråt för någon(?). Så se det här, antingen på nätet eller så köper du blurayen.

INGA KOMMENTARER