Bernie

Många års plågan för lilla staden Carthage.


Vem var egentligen Bernie Tiede…? Frågan ställs i filmen Bernie, där Jack Black antagit rollen som den kristne mannen med en hjälpande hand för alla. En man som inledde sin karriär i Carthage som assisstent på en begravningsbyrå, men snabbt kom att bli ortens favorit i alla kategorier, både hos kvinnor och hos män. En oförgarglig, något feminin person med ett stort hjärta och en väldigt givmildhet. Genom att Berne ägnade mycket tid åt lokala engagemang, blev medlem i föreningar och var allmänt social kom han att bli en av stadens guldklimpar – och utan honom skulle det aldrig bli sig likt igen.

För från att ha varit stadens gullgosse så gick Bernie snabbt en dag till att bli en mordmisstänkt omringad av rykten och skvaller. Det här skedde någonstans efter att han bildat en vänskap med den minst omtyckta kvinnan i hela samhället, änkan Mrs. Nugent (Shirley MacLaine), som senare hittades undangömd i sitt egna garage, i frysen. Samhället ställde sig frågande till vem, hur och, men inte främst varför någon skulle göra något liknande? Det får reda på i Bernie, där många frågetecken reds ut kring ett mord som begicks för 15 år sedan, som du med största sannolikhet aldrig ens hört talas om…

Bernie DVDTanken med Bernie är att berätta sanningen kring mannen som kom till Carthage och blev ett med orten. Han blev ett svårt dilemma för ortens poliser som inte blev populära när de gripit honom, eftersom ingen trodde att han kunde vara skyldig till någonting ont. Det här har till och med jag i soffan blivit övertygad om, då Jack Black verkligen skiner i sin huvudroll och skapar en dynamisk personlighet som jag helt enkelt inte kan ogilla. Från den första dagen på Carthage’s begravningsbyrå, till hur han hjälpte till under mässor, privata insatser för sörjande efter arbetstid, en sångfågel och en mirakelman när det kom till att sminka de döda inför deras sista möte med sina älskade – hela tiden befinner sig Jack Black helt uppsluppen i rollen som Bernie och det är inte helt utan att jag blir förvånad, då spratteljönsen Black som alltid brukar ta någon liten plats inte syns till alls.

Mot sig, och med sig har Black den nu nästan 80-åriga 60-talspojkdrömmen Shirley MacLaine och 90-talsflickdrömmen Matthew McConaughey, båda även de briljerande där MacLaine mest går på rutin men McConaughey faktiskt får till en roande person som åklagaren med ett horn i sidan (av avundsjuka) till den så omtyckte Bernie. Vi får även väldigt mycket hjälp att förstå handlingen och känslan av solidaritet som byggdes upp bakom den åtalade mördaren genom ett intervjuformat där lokalbefolkning (spelade av skådespelare, bland andra McConaughey’s mamma Kay) skvallrar på rejält om allting som har hänt i det lilla samhället.

Oavsett om du är intresserad av ett obskyrt mord som egentligen i sig inte är så oerhört intressant eller om du bara letar efter en trevlig och lite annorlunda modest komedi så är Bernie ett relativt bra val. Jag tvivlar på att många kommer att sitta gapskrattandes, men det är ändå en trevlig film som är lätt att hänga med i och enkel att ta till sig. Jack Black är absolut bäst och tar filmens huvudroll till en egen nivå samtidigt som handlingen och upplägget för att berätta filmen känns väldigt uppfriskande och annorlunda.

Med allt det berömmandet sagt så kommer jag till det lite tråkigare gnället. För trots att Black & Co är bra och får till det så saknas det ändå udd i Bernie. Något torrt till och från med en hel del långa svackor där det egentligen inte händer någonting. Mycket tid fylls ut med de intervjuer som jag nämnde, utan att hjälpa oss vidare på något vettigt sätt och de här delarna känns lite tradiga. Men ändå, trots det, så är jag beredd att ge Bernie en riktigt stark trea på gränsen till en fyra. Filmen känns nyskapande och intressant, något som komedigenren sällan lyckas med och som Jack Black inte lyckats med på väldigt länge – och som han nu (jag säger det igen..) verkligen ändrar på.

INGA KOMMENTARER