Life of Pi

En kraftfullt berättad film med högt värde.


Ang Lee har gjort flera framstående filmer som imponerat på världen. Kampsportsfilmen Crouching Tiger, Hidden Dragon och den annorlunda westernfilmen Brokeback Mountain känns oftast igen som de mest tongivande. Kännetecknande för Ang Lee’s filmer är att det (när det satsas på det) alltid är storslaget visuellt och berättarmässigt stort, utmanande och nyskapande. Lee lägger ner mycket av sin själ i produktionerna och resultatet blir personligt och karaktäristiskt.

Berättelsen om Pi är inget undantag. Snarare så är det den episka toppen på Lees själsliga involvering hitills, i vilken han både berättar en fantastisk och medryckande historia (baserad på en bok med samma namn) och under tiden utmanar våra relationer (eller ickerelationer) med Gud allsmäktig och vårt inre hopp och styrka. Berättelsen om Pi är inte bara en överlevarsaga utan ett sökande i harmonin med världsaltet via desperation och kämpaglöd. Allt presenterat med sådan visuell finess, med bilder av havet som är vackrare än det mesta annat jag sett – att man utan problem kan se filmen utan ljud och ändå uppleva något stort bara genom att titta och ta in.

Berättelsen om Pi (Life of Pi) BlurayFilmens handling cirkulerar kring återberättandet av Pi Patels långa vistelse på Stilla Havet. När han och hans familj emigrerade till Kanada på ett fraktskepp tillsammans med alla de djur då hållit på sitt zoo i Indien så kollapsade skeppet i en storm. Pi överlevde vraket, men hans kamp för överlevnad hade bara börjat. Tillsammans med tigern Richard Parker tvingades Pi spendera en väldigt lång tid till havs. En utmaning för den som är ensam överlevare, men en ännu större utmaning när en hungrig bengalisk tiger följer ens varje steg. Tillsammans upplevde de både naturens storhet och dess ilska och varje dag, varje natt var en ny utmaning…

Har du läst och/eller sett någonting om Berättelsen om Pi sen tidigare så har du kanske också på känn att det här är en film som bör ses. För det är det. Den är storslagen och spirituell med konstant vackra bilder som avlöser varandra. Den ställer frågor som besvaras olika från varje plats i salongen men är ändå en film som också kan ses enbart för sitt magnifika äventyr. Utan tvekan en av de vackraste filmer jag någonsin sett – både i sin ton, sin respekt för olikheterna och det som både Lee med cinematografen Claudio Mirande och specialeffektsteamet tar fram i bilderna. Det är på alla sätt och vis en film som faller mig i smaken.

Den unge Pi – som är den publiken engagerar sig med – spelas av debuterande Suraj Sharma. En skådespelare som jag är rätt säker på att vi kommer att få se mer av. Det ska bli intressant att se om han håller i mer “normala” filmer eftersom hans insats här, som monologförare åt berättande Irrfan Khan (äldre Pi) är ett enmansjobb. Det är nästan bara Suraj Sharma som syns till i bild och ansvaret ligger hos honom, tillsammans med Khans berättarröst, havet och tigern, som båda i ett överhängande antal scener är 3d-animerade. Resultatet både från det verkliga och overkliga är fantastiskt charmerande och införlivande, då gränserna mellan renderingar och verkligheten suddas ut helt och hållet.

Berättelsen om Pi är en film som det inte går att ducka för och den rör om bland känslorna, skräms och är humoristisk. Helt klart Ang Lee’s allra bästa film hittills och helt klart en film som jag rekommenderar fullt ut. Den är vacker, rolig och spännande. Jag röcks med totalt och det enda som gjorde mig aningen besviken var det tveeggade slutet. Men känslan av det vägdes senare upp av att det finns med hur mycket extramaterial som helst på blurayen – där Ang Lee’s produktionsdagbok på över timmen långa speltiden är fenomenal för att få en insyn till hur inspelningen och förproduktion med mera gått till. Verkligen värt tiden, så tveka inte utan se Berättelsen om Pi – eller läs boken!

INGA KOMMENTARER