Berättelsen om Askungen

Rätt långt från den tecknade Askungen.


Året var 1950 när Walt Disney Studios slog världen med häpnad med åter en storslagen och underhållande animerad film för hela familjen. Sextiofem år senare är Askungen lika populär varje gång ett nytt format av filmen presenteras – nu i en ny tappning, utan några penseldragningar i den engelske Wallander’s (Kenneth Branagh alltså) version av prinsessberättelsen.

Berättelsen om Askungen bluray Med en ny infallsvinkel tar Kenneth Branagh oss tillbaka till tiden innan den unga flickan Ella (Lily James) blivit föräldralös och fast under tyranniet av sin styvmor- och styvsystrar. Det är spännande att se hur det gick till (kunde ha gått till?) då Ella gick från att vara en lycklig fri flicka till att bli husa i sitt eget hus, för att sen med lite mod, lite magi, återigen tilläts skina på den stora balen.

Berättelsen om Askungen breddar den rätt enkla animerade filmen från Disney och ger sorg- och misär ett större utrymme. Med begåvade Lily James som huvudrollen Ella ställd mot mäktiga Cate Blanchett i en skräddarsydd roll i den onda styvmodern (hennes närvaro är otrolig) så skapas en spänning som bara bryts av Helena Bonham-Carters tokiga roll som Den goda Fen, hennes bästa roll på många år. Trots att hon fortfarande agerar som om det här vore en Tim Burton-film.

Men det är inte bara berättelsen om själva Askungen som skrivits om för att passa i det icke-tecknade filmformatet och Berättelsen om Askungen är mycket annorlunda, både på gott och ont. Jag är till exempel inte överförtjust i hur de små hjälpande djuren har fått ett mer begränsat utrymme utan sångnummer eller skräddarmontage medan jag verkligen gillar den goda fen och det nya sättet att tillverka en magisk pumpa-vagn.

Askungen har flyttat in i framtiden och siktar på en ny publik och det uppskattar jag. Ingenting känns fel även om det är rätt långt ifrån “originalet”, det är bara en annan infallsvinkel med bredd och självklart hyllningar till Disneys första film, då allt finns med även om det inte är på samma sätt.

Såg du Maleficent (vem missade den, ingen?) förra året så har du nästa filmatisering från den tecknade världen att ta till dig här. Det är inte riktigt lika snyggt eller starkt men det är över förväntan. För dig som är romantiskt lagd säkerligen en fullpottare men för mig blir det bara ett mellanbetyg.