Behind Enemy Lines

Tv-spelsinspirerad krigsaction i högt tempo.


Nederländske action-regissören Roel Reiné gör i extramaterialet ingen hemlighet av varför han utelämnat en vettig handling och dramatik i sin senaste film Seal Team 8.

Direkt inspirerad av tv- och dataspelen som han själv gillar att spela har han med teamet gjort en film utan “lull-lull” som riktar sig till tv-spelande ungdomar med en vänlig vink till alla 70- och 80-talister. De som idag saknar likheter till filmer som Rambo, Commando och Predator. Och faktiskt så vinkar jag tillbaka, för Seal Team 8 har något speciellt – även om det är en av de dummaste filmerna jag sett på länge.

Seal Team 8 DVDDen klassiska handlingen rör sig runt ett NAVY SEALS-team som skickats på uppdrag till Afrikanske Kongo. Deras uppgift är att hitta en illegal gruva och samtidigt stoppa exporten av illegalt uran som inte får hamna i händerna på internationella terrorister. Så snart teamet landat inser de att de är häftigt underbemannade och eftersom uppdraget är osanktionerat så kommer det ingen backup. Förutom hjälpen från stabsledaren Ricks (Tom Sizemore) och fjärrstyrda drönarflyg får de klara sig själva, men det borde inte vara några problem då de ställs mot horder av afrikanska hejdukar som givetvis inte skulle kunna träffa en lada med bazooka, från två meters håll.

Efter en kort introduktion där styrkan samlas på armébasen så tas vi direkt till Kongo där det från första stund visar sig bli action på action toppat med action. Roel Reiné tar inte en enda paus från bomber, granater och skottlossning (förutom en omotiverad sexscen i ett tält) och visst är det så att man dras med i all galenskap. Reiné har gjort sig känd som en regissör som med låg budget på kort tid kan dra fram bästa möjliga ur en actionrulle och det är precis det han gör med Seal Team 8. På endast 19 dagar spelades filmen in och det enda som verkar lida av det är saftigt ostiga replikskiften och karaktärer som är lika personliga som Billy-bokhyllor.

Den stora besvikelsen med filmen som jag ser det är det missledande fodralet där Tom Sizemore står med bössan i beredskap. Han är nämligen inte med på slagfältet utan stannar på avstånd och lotsar sina soldater blandat med en mängd olika uttryck beroende på hur det går för dem, inte direkt hans starkaste sida. Hade han istället varit den ledande rollen som han uppges vara men som egentligen tillhör Lex Schrapnel så hade det blivit en ännu roligare film, med förmodligen bättre dialoger också. Nu stannar den på att vara underhållande för alla explosioner och allt krigande men det är långt ifrån en film att minnas.