Barbie - Mariposa

Mariposa’s hem Flutterfield är i fara.


Barbie – Mariposa är en färgrik liten film som inte bara tar tillvara på olika nyanser av rosa, lite mer utvecklade karaktärer, animeringar och stil sen de tidigare filmerna, men fortfarande förpackat som ett tjejigt Happy meal där komplicerade händelser hela tiden undviker att medverka.

Handlingen är verkligen en tunn sak, Mariposa bor i Flutterfield tillsammans med alla de andra trevliga små fjärilsälvorna. De är små, sköra varelser som inte gärna hamnar i konflikter förutom med varandra. Platsen Flutterfield är lite magisk och får sitt ljus från drottningen som håller sina växter i god trim, de ger nämligen av energi och dagsljus som skyddar från mörkrets varelser.

Ibland kommer dessa mörkrets boende och försöker kidnappa älvor, med avsikt att mumsa i sig dem. Och nu när drottningen mystiskt nog insjuknat så håller ljuset på att slockna i Flutterfield och frekvensen av ”attacker” ökar. Något måste ju givetvis göras! Carlos, prinsen i stan’ misstänker att drottningen har blivit lurad och förgiftad, så han skickar Mariposa för att hämta ett motgift – och där börjar äventyret, som innehåller den ena förutsägbarheten efter den andra. Allt i vanlig Barbie-tappning.

Lite bättre handling än de tidigare Barbie-filmerna som jag sett men inte lika genomarbetad som de senare släppen så är Mariposa mest ett mikrosteg framåt för den här franchisetypen av film. Det är givet att den som tycker om Barbie också kommer avnjuta Mariposa som ett glas ljummen rosa champagne, men för oss som inte är frälsta så är det desto svårare att förstå tjusningen. Min dotter är snart fyra år, hon kan titta på Barbie 24 timmar i sträck tror jag, trots att det är aningen vuxet för henne så finns det något fångande där. Vad det är vet jag inte säkert och jag är rädd för att jag aldrig kommer förstå.

Som sagt, bättre än sina föregångare men torrare än efterföljarna. Röstskådespelet är tillräckligt varierande för att godtas som skådespel och både färger och animationer är trevliga att titta på. Målgruppen är tydlig och matas rätt innehåll med sked bara acceptansen finns där, det är enkelt, smärtfritt och smakar vanilj.

Mariposa är en fint förpackat Barbiefilm som inte kan ha tagit lång tid att pyssla ihop, det mesta är återanvänt och förutsägbart, trots det så överraskar Mariposa och bjuder på en trevlig titt i och med de fina älvorna och de ganska roliga styggingarna i filmen. Långt ifrån Disney och Pixar men i sin egen liga förmodligen lite närmare bull’s eye än en halvmiss.

INGA KOMMENTARER