Barbie - Älvornas Hemlighet DVD

Barbie på äventyr i Gloss Angeles.


Allt är rosa, till och med asfalten har fått en släng av det feminina, det rakt ut sagt sprakar av färg i Älvornas hemlighet.

Barbies ”vän” (älskare, pojkvän?) Ken kidnappas av en prinsessa från en annan värld, älvornas värld. Prinsessan ska ha honom och har bestämt sig för att en vigsel ska ske omedelbums. Barbie tar sig med hjälp av sin rival Raquelle (konstigt nog så följer hon med) till andra sidan (älvornas stad Gloss Angeles) med hjälp av sina två stylister som avslöjat sig som älvor och därför har tillgång till portaler, älvmobiler med alldeles för många appar i – samt älvornas handbok. Vars egentliga regel tycks vara att inte avslöja sig, en regel alla älvor blankt struntar i.

I älvornas värld händer magiska saker, Barbie och Raquelle lär sig flyga, de rider (flyger) på hästar med vingar, lurar vakter med bakelser och mycker mer, harmoniskt och trevligt. Ken har det inte lika roligt då han hamnat mitt i ett triangeldrama eftersom posören Zane inte alls tycker att den nypåkomna vigseln låter som en bra idé och därför utmanat honom på duell. Händelserna avlöser varandra snabbare än man hinner med i korta effektiva scener för att allt ska kunna tryckas in i den blott 72 minuters korta animationen.

För mig som är helt utanför målgruppens ram här så hittar jag de mest roande bitarna hos Ken, det görs Matrixreferenser och skämtas lite allmänt kring honom och Zane vilket faktiskt sker med lite extra karaktär. I övrigt så är Barbie ungefär lika stelt upplagt som de tidigare filmerna, det har väl kommit ut över ett tjugotal nu.

Animationerna är inte uppdaterade till standarden vi kan se i övriga icke produktdrivna barnfilmer, men de duger för konceptet. Det är tv-spelsliknande rörelser och uttryckslösheten i både ögon och kroppsspråk visar på att det inte läggs ner alltför mycket arbete på själva personerna. Desto mer tid läggs det på den virtuella garderoben, som uppdateras ständigt och faktiskt är riktigt bra designad, kläderna är snygga och likaså alla vingar som figurerar på älvorna. Det räcker såklart inte för att hänföra mig men för barn i olika åldrar brukar det här inte spela så stor roll, bara det är roligt att titta på så är det strunt samma hur komplicerat och detaljerat animationsarbetet är.

Barbie och älvornas hemlighet hade som sagt bara 72 minuter på sig att leverera en rätt så svårförklarad handling, det är ett par intriger och ett räddningsuppdrag som alla flyter på utan förhinder, problemen är lättlösta och utan reprimander för dem som betett sig lite illa. Den korta speltiden lämnar många hål i berättelsen som gör det lätt att sänka filmen totalt vid en riktigt kritisk titt, men det finns egentligen inte någon anledning att sitta i soffan och fråga sig Varför?. Klyschorna haglar lika tätt som vingarna slår på älvorna och kärleken och vänskapen spirar i slutet, man kan inte förvänta sig något annat.

Barbie – Älvornas hemlighet fortsätter i samma stil som de tidigare filmerna och gör inte något större väsen av sig, den kommer synas bredvid dockorna i affärer världen över för att dra in extra kosing till Mattel inc och livet fortsätter i alla fall. Det finns bättre barn/ungdomsprogram att tillgå men Barbie ligger ändå i täten vare sig vi vill eller inte, det är ju trots allt Barbie.

INGA KOMMENTARER