Tiotusentals arbetare har slitit ut sig på bananplantagerna i Nicaragua, som tack får de lön, knappt någon rast och ofrivillig sterilisering.


Bananas! är en ögonöppnare som berättas väl, de dåliga förhållandena på arbetsplatserna porträtteras bättre än vad Dagens arbete skulle kunna åstadkomma, och då är de mästare på genren. Besprutningskanonerna skickar ut sitt vatten över fälten och ingen förutom ledningen vet om att det i vattnet finns ämnen som ingen frivilligt skulle duscha i om de visste innehållet.

Under de stora gröna bladen från bananplantorna rör sig ett myller av arbetare, de drar säkert runt 10 000tals kilo bananer varje dag. Utan ordentliga hjälpmedel släpar de med sig klasarna som dragdjur, ett bälte runt midjan med en lina spänd emellan dem och ett vajersystem som får ut bananerna från plantorna. Det är skitigt, svettigt och inte blir arbetsplatsen bättre av att det nästan konstant finns en regndimma med bekämpningsmedel i luften.

Bekämpningsmedlet som användes tros ha orsakat sterilitet hos häpnandsväckande 10 av 10 anställda. Lågutbildade och tvungna att försörja sig själva och sina familjer arbetade hela samhällen ibland på samma plantage. Något som satt spår som kanske inte märks idag, men som kommer synas gott och väl när barnafödandet minskar ju längre tiden går. Med sitt farliga beteende har bananjätten Dole Food möjligen raserat framtiden för byar över hela landet.

Juan Dominguez heter den advokat som utan att tveka ställer sig på arbetarnas sida i kampen mot kapitalet. Han är en opportunist som kan liknas vid de lustiga advokaterna som brukar visas i fiktiva filmer, gör reklam på bilar, bussar och parkbänkar och riktar sig ofta till dem som kan ha ett möjligt försäkringsärende. Självklart ser Dominguez möjligheterna till att göra sig en hacka samtidigt som han kan hjälpa sina landsmän i en kamp som annars är uppenbart förlorad.

Upp till kamp! Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten och Juan Dominguez tar sig an fallet och beger sig till Nicaragua för att göra efterforskningar och vi följer dem hela vägen genom processen, från intervjuer till den fallande domen. Väntan på resultatet utgör filmens spänning och resterande delar fungerar mest utbildande. Nackdelarna hos Bananas! är att många möten, eller scener… framstår som regisserade och ospontana, möjligen är kritiken som framförs alltför onyanserad för att kunnas ta som direkta fakta för tittaren men oavsett vad man tycker om det så går filmens skapares budskap fram.

Dole Food Company suger! 

Det är som jag sa en ögonöppnare för dem som tror att allt är frid och fröjd med de produkter som vi köper, bara det finns en färgglad logo fastklistrad på skalet. Se Bananas! och inse att världen inte är fylld av härliga människor som älskar frukt, det handlar om pengar och mer pengar.

INGA KOMMENTARER