Bradley Cooper, Ed Helms & Zach Galifianakis i Baksmällan 3

Baksmällan som smäller lägst.


“Vargflocken” återförenas under dystra förhållanden strax efter att Alans far hastigt gått bort. Det är med blandad förtjusning de sitter i samma rum igen och anledningen är en intervention för Alan. Efter Thailand så slutade han ta sina mediciner och det blir alltid problematiskt, inte för Alan – men för resten av världen. Den goda idén att rädda världen är dock inte den tjockaste tråden i Baksmällan 3 utan bara en av flera tunna.

När vännerna åker mot behandlingshemmet som ska ta hand om Alan blir de avprejade från motorvägen. I den andra bilen sitter Marshall (John Goodman) och överraskande nog Black Doug från den första filmen. Marshall är ute efter Mr. Chow (Ken Jeong) och hans enda chans att få tag i honom är genom Alan, som hållit kontakten. Eftersom Marshall inte vill jaga Mr. Chow (då han är en oberäknelig galning) så tas Doug (Justing Bartha som aldrig får vara med) som gisslan för att bara släppas i utbyte mot Chow.

Återigen måste den osannolika trion samarbeta och vi följer dem till Mexico för att avsluta filmtriolgin där den började, i Las Vegas.

Baksmällan 3 är Zach Galifianakis stora film där både Bradley Cooper och Ed Helms får ställa sig lite mer åt sidan i det detektivarbete som krävs för att hitta filmens största pajas, Mr. Chow. Filmen i sig följer samma berättarstråk som de tidigare bara det att inga minnesluckor ska fyllas i utan det är mer amatördetektivjobb som måste utföras. Ingen större förändring varken i karaktärer eller handling alltså, men fortfarande roligt och galet.

Bland inhopparna i biroller syns populära Melissa McCarthy som återigen spelar en liknande roll som den i Identity Thief eller The Heat. Precis som Galifianakis är hon en given typecastad skådespelerska och tillsammans som en potentiell romantisk saga i filmen så fungerar de väldigt bra. Det finns kemi där och en hel film med dem som ledande roller vore nog rolig. Ytterligare så gör Mike Epps Black Doug i repris och hur hans lilla men betydelsefulla roll väver samman handlingen här med den i den första filmen är väldigt smart. Precis som i den första filmen så har han inte mycket repliker eller liknande utan är bara med som stöd. Han arbetar åt den store Marshall, en Las Vegas-gangster spelad av John Goodman som påminner om Walter från The Big Lebowski. Burdus och hård vilket Goodman i många filmer bevisat att han gör bra, likaså här.

Baksmällan 3 DVDBradley Cooper och Ed Helms som är de drivande (om än mindre här) karaktärerna vill som vanligt få slut på eländet så snabbt som möjligt och de gör båda övertygande roller fortsatt från tidigare i trilogin. Ingen som förväntar samma karaktärer i en liknande film lär bli besvikna, för det är överlag samma visa oavsett vad man tittar på i detalj.

Det enda problemet med Baksmällan 3 som jag har är att den inte är fullt lika rolig som de tidigare. Det finns en hel del ordentliga skämt som lockar till skratt men ofta så puttrar filmen på tomgång utan något egentligt att berätta om. Staden Las Vegas tas inte riktigt tillvara som i den första filmen och extraroller på sidan av är det rätt sparsamt med. Aningen mer endimensionellt och segt än tidigare men fortfarande roligt och främst intressant att se hur det går för Alan, vilket de flesta säkert kan gissa sig till.

Har du sett de två tidigare filmerna så se den här också, den befäster Baksmällan som en av de bästa komeditrilogierna i modern tid. Trots att filmerna tappat lite för varje uppföljare så är de alla tre sevärda filmer.

INGA KOMMENTARER