Jason Bateman i Bad Words

Jason Bateman lever ut alla sina aggressioner.


Jason Bateman spelar 40-årige Guy Trilby, en otrevlig och burdus man som bestämt sig för att vinna en landsomfattande rättstavningstävling för barn, efter att ha hittat ett kryphål i reglerna som gör att han får ställa upp, trots föräldrars och arrangörers klagan.

Bad Words BlurayTillsammans med reportern Jenny (Kathryn Hahn) som försöker lista ut vad Guy egentligen håller på med vinner Guy tävling på tävling tills han nått den sista anhalten, finalen, direktsänd i tv och för rättstavare viktigare än både Idol-finalen och Dancing with the Stars. Allt går som på räls och Guys motivlösa krossande av barnens rättstavardrömmar är ostoppbart, tills den unge pojken Chaitanya (Rohan Chand) vinner Guys förtroende och de båda blir vänner, tillika värsta konkurrenter om förstapriset i rättstavartävlingens hårda final.

Utan att ha sett något om eller ens hört talas om den här grovstämda komedin trodde jag först att det var en standup-rutin av Bateman och förväntade mig inget annat när jag väntade på att menyn skulle ladda i min aningen sega blurayspelare. (Jag brukar inte läsa texten på baksidan av fodral då de sällan gör annat än förstöra med för mycket information.)

Till min förvåning inleds Bad Words med att Guy Trilby gör sig redo för att gå upp på scenen i en rättstavningstävling. Där han sen utan pardon krossar sitt motstånd för att göra sorti med några väl riktade och ordentliga förolämpningar till både unga och vuxna. Ingen förklaring ges, jag har ingen aning om vad det är som pågår inledningsvis utan får helt enkelt följa med och lära mig på vägen, precis så som jag i efterhand tänker mig att Bateman, som också regisserat, nog tänkt var meningen.

Hemlighetsmakeriet kring vilka motiv Guy har för sitt agerande sträcker sig långt, faktiskt väldigt långt in i filmen och valet att hålla hans anledningar hemliga för publiken är ett riktigt smart drag. Det är svårt att göra några bedömningar runt var Bad Words kan tänkas ta mig och desto intensivare försöker jag då förstå karaktären Guy, en person som är väldigt lätt att ogilla men som också har en fantastisk charm, signerad Jason Batemans väldigt övertygande skådespel.

Ju längre in i berättelsen och tävlingarna dramatik vi tas desto mer får man lära sig och med hjälp av den unge pojken Chaitanya och reportern Jenny så tvingas Guy öppna sitt skal och avslöja sina motiv. Överraskningen är inte total men den öppnar för en annorlunda avrundning av en inledningsvis grov komedi med väldigt starkt språk och en burdus huvudroll, till att bli mer dramatisk och sentimental både på gott och ont.

Bad Words är Jason Batemans regidebut och det är verkligen roligt att se att en komiker som sällan tar publiken med storm kan hantera både en huvudroll och regin såhär stabilt. Mina förväntningar på Jason Bateman har nu ökat tiofaldigt.

Bad Words är en rolig, upplyftande och samtidigt förskräckande komedi som tar tillvara på tabun mellan vuxna och barn och gör det hela humoristiskt med en mörk underton. Se den om du inte är blyg för grovt språk, vuxna som förolämpar barn, pinsamma sexscener och övrigt omoraliskt beteende.