Bad ass

Youtubeklipp inspirerar till fullängdsfilm.


När Thomas Bruso och en yngre man filmades när de bråkade på en buss någonstans i Amerika tog det inte lång tid innan videon av slagsmålet blev ett mindre internetfenomen. Bruso belönades med onlinesmeknamnet ‘Epic beard man’ och blev en internethjälte av rang, trots att han själv nog inte besökte nätet mycket. Med ett stort vitt skägg, keps, magväska och en babyblå t-shirt med texten “I am a bad motherfucker!” på ryggen var det inte så konstigt att det hela slog igenom.

Videon (se den här men sänk volymen först) (en av flera nu uppladdade) har idag över 5,8 miljoner tittningar och fler lär det bli när den här filmen släpps lös. Danny Trejo tar sig an rollen som Frank Vega, en direkt adaption av Thomas Bruso med likadan t-shirt och ungefär samma korta tålamod.

Frank Vega är en sjukpensionerad veteran som efter sex år i Vietnam dribblade lite inom korvståndsbranschen och sen, inte så mycket mer. Bitter över att hemlandet inte gav honom någon chans efter insatserna i kriget har han på sätt och vis gett upp. Hans bästa år tycks ha försvunnit och varje dag är något av en kamp. Men så en dag så förändras allt, då två våldsamma rasister börjar bråka med en äldre svart man på en buss. Vega kliver emellan och blir tvungen att med ett par välriktade uppercuts golva båda ungdomarna. Hjältedådet filmas, laddas upp på nätet och precis som det blev för Thomas Bruso så inleds ett viralt kändisskap med tv-soffbesök med mera. Vega’s liv förändras inte märkbart av det dock, vilket inte Bruso’s gjorde heller – utan Bad ass är egentligen bara ett lån av en stark karaktär, dennes klädstil och förmåga att golva folk snabbt. Filmen fortsätter efter den här lånade och omskapta händelsen åt ett helt annat håll, med sånt som passar sig bättre i en vigilantfilm.

Bad ass är en hämndberättelse där Vega tar sig an den organiserade brottsligheten som når ända upp till stadens borgmästare (Ron Perlman). Efter att Vega’s bästa vän Klondike mördats påbörjar han en egenregisserad utredning eftersom snutarna är för upptagna med att äta munkar och spela fickpingis. Med två friska nävar och en oxes envishet beger sig Vega in i de mörka gränderna för att söka rätt på och skipa gaturättvisa för att hedra sin vän, och mycket mer än så är det inte…

Danny Trejo är ett utmärkt val för rollen som Frank Vega, med tanke på vad han åstadkom i Machete eller alla de biroller och extraroller han han haft så finns det egentligen ingen lämpligare för en fåordat stenhård man som skapar sin egna rättvisa. Inte ett bevis på att Trejo är en god skådespelare, vilket han inte är.. ..men ytterligare ett på att han passar bra i sin typiska roll. Det enda som är lite ovanligt nu är att han fått skippa läderjackan för Bruso’s babyblåa t-shirt. Jag ska dock sägat att han bär den väl.

I övriga roller ser vi Ron Perlman, borgmästaren som far förbi som hastigast, Perlmanfanatiker kommer bli besvikna (finns det såna?). Charles S. Dutton spelar en typgangster tagen från valfritt seriealbum och har fått ett sånt namn också (Panther), han är Frank Vega’s nemesis och även filmens slutboss. Från den animerade serien Boondocks har det på något vis utvunnits en av de unga pojkarna som nu sitter och slänger käft med Vega från grannaltanen, en av de roligare birollerna spelad av John Duffy, vars mamma Amber Lamps (Joyful Drake) senare lyckas se bortom den hårda fasaden hos Vega med hopp om att få hålla handen. Namnet Amber Lamps är förresten också en referens tagen från originalvideon och har med Thomas Bruso’s offers svårigheter att uttala ambulans att göra. Blandningen skådespelare är knappast omvälvande utan det hålls en jämn och medioker klass där det egentligen inte behövs sägas mer än det absolut nödvändigaste, Bad Ass generellt håller sig säkert på mattan genom att inte blanda in något starkt drama och därmed också undviker många förmodat misslyckade scener.

Och resultatet är faktiskt överraskande underhållande för att vara sprunget ur en Youtubevideo. Mycket beror det på att Trejo skapat sig ett namn som Hollywoods och övriga filmvärldens hårding numero uno, men det är även skapligt följsamt berättat även om de få knep som används för att skapa dynamik och lite djup är svårköpta. Regimässigt rullar det på, standardiserat men inte dumt, ibland lite för simpelt kanske. Berättelsen fortlöper mest med hjälp av manuset som förlitar sig på 15 minuter relativt ointressant handling och 15 minuter slagsmål/spänning växelvis. Det är lätt att heja på en sjukpensionerad vigilant som drar gata upp och gata ner som Mr. Awesome och spöar buset utan problem. Och det är den största anledningen till att se Bad Ass. Förutom då att sitta och jämföra originalvideo med filmversionen, vilket också det var rätt roligt.

INGA KOMMENTARER