Marvel's Avengers: Age Of Ultron  Ultron (voiced by James Spader)  Ph: Film Frame  ©Marvel 2015

Bombastisk megauppföljare i full kräm framåt!


När den första Avengersrullen såg dagens ljus hade superhjältefilmens framtid redan förändrats. Avengers spikade i sista spiken i kistan och Joss Whedon visade att det inte kan bli bättre än såhär. Förutom då… om inte Joss Whedon gör en uppföljare, slänger in nya superhjältar, fler moraliska kamper, artificiell intelligens som badguy och ja, allt som gör Avengers: Age of Ultron ännu bättre än sin lillebror.

Avengers blurayDen här gången följer vi den stora samlingen superhjältar i kampen mot en av Tony Stark och Bruce Banners tokiga ideér i labbet. Då de skapar en oberoende artificiell intelligens med hjälp av krafter som är kraftfullare än något vi tidigare sett och det visar sig att den inte alls är samarbetsvillig utan snarare en domesdagsälskare som bestämt ska utrota allt mänskligt liv på jorden, just för att rädda jorden. I ett hiskeligt tempo fyllt av slagsmål, flygande robotar och introducerande nya (ryska) superhjältar samt en omöjligt cool badguy, se bilden ovan (Ultron) kan det inte bli annat än njutbar action och det är exakt det som levereras. Fast i en smart förpackning där explosionerna är del av något och inte bara fyrverkerier för att hålla tempen uppe på sin publik.

Joss Whedon har gjort sig känd som en utomordentlig manusförfattare inom science-fiction och skräckgenres och det är lika bra här som man har vant sig med. Avengers: Age of Ultron kommenterar på samhällsproblem och bygger karaktärer samtidigt som den underhåller i ett tempo som verkligen fungerar utan några transportsträckor som gör att man “slappnar av”.

Skådespelarna som är The Avengers gör sina roller kanon och det borde de ju verkligen göra eftersom de flesta har sina egna filmer + Avengers och förmodligen sover i superhjältekostymerna privat nuförtiden. De har alla blivit ett med sina roller MEN de hamnar ändå lite i skuggan av båda de två nya talangerna Quicksilver och Scarlett Witch, syskonen som inte vet vilken sida de ska slåss för. De är dock inte de enda som ställer The Avengers i skuggläge då Ultron himself är en av de häftigaste badguysen på film i modern tid, med ett slags Skönheten och Odjuret-komplex och megalomani. Det dyker också upp ytterligare en hemlig personlighet som jag dock inte kommer nämna på grund av spoilers. Men han är otroligt cool han också, för att svepa in det i svåra ord.

Gillade du den första Avengersfilmen så är det här ett givet köp, se, hyr, låna av kompisar för Avengers under Joss Whedons manus- och regi är det bästa som hänt superhjältegenren sen den startade för en herrans massa år sen. En måste-se-film för den actiontörstande som söker mer än bara dunder och brak, det här är bombastiskt bra!