Keri Russell i Austenland

Keri Russell åker på nöjesresa till exklusiva Austenland.


Kostymerna är magnifika, miljöerna vackra och den brittiska författaren Jane Austens romantiska fantasivärld kommer till liv. Med en lite mer komisk underton än i hennes romaner.

Austens verk och dess romantik har hypnotiserat läsare världen över i fler hundra år. Ett av de allra största fansen är Jane Hayes (Keri Russell) som ägnat i stort sett hela sitt vuxna liv åt att sukta efter den fiktiva gentlemannen Mr. Darcy, en av Austens karaktärer. När hon för en gångs skull bestämt sig för att att åka på semester och lämna all Austen-memorabilia att samla damm ett par veckor så bär det givetvis iväg till Austenland. Ett paradis för den som längtar efter lite gammaldags uppvaktning enligt konstens alla regler vilket självklart är den perfekta semesterorten för Jane.

Austenland BlurayHennes expertis på ämnet ställs dock i skuggan när hennes val av semesterort visar sig vara lite av ett galningarnas paradis. Rollspel står på schemat och det är strikt förbjudet att bryta sig ur karaktär och ta, till exempel, ett telefonsamtal. Tre kvinnor har bokat in sig och det är den redan presenterade Jane tillsammans med Miss Elizabeth Charming som spelas utomordentligt väl av Elisabeth Coolidge (mer känd som Stifler’s mom) och Lady Amelia Heartwright vars vackra klänningar bärs upp av Georgia King. Med varandra får de lära sig vad “damer” gjorde under Austens tid samtidigt som de uppvaktas av varsin gentleman, där den buttre Mr Henry Noble (JJ Field) är den mest eftertraktade och jokern i leken ska det visa sig, är den blygsamme stallpojken Martin (Bret McKenzie), som ingen nobelkvinna borde vila blicken på allt för länge…

Highlife på låtsas i herrgårdsmiljö är Austenland sammanfattat kort. Långa klänningar, avancerade håruppsättningar och stela korsetter ses bredvid höga stövlar, raka ryggar och sköra vinglas. Vissa för sig fram som om de borde fötts på 1800-talet medan andra inte riktigt greppar det här med att rollspela riktigt fullt ut. Austenland erbjuder en rolig insyn i en ordnat galen värld olik allt annat jag sett. Det är lika mycket en parodi på de otaliga seriösa kostymdraman som sprungit ur Austens romaner som det är en lättsam komedi som fungerar även om du inte har några förkunskaper om den här världen.

Med hjälp av Jennifer Coolidge’s överdrivna felsteg och Janes uppvaknande ur sin parfymdoftande drömvärld så finner Austenland sätt att berätta flera roande och engagerande historier. Det är aningen hattigt fram och tillbaka gällande det romantiska och Keri Russells skådespel hade med fördel varit lite vassare och lite mer bestämt, då hon nu gärna verkar ramla med i det som händer istället för att ge repliker som tar hennes karaktär någonstans. Uppbackad av Coolidge, Fields och Georgia King gör det dock inte mycket att Russell haltar lite och filmen håller hela vägen igenom.

För den romantiskt lagde som letar efter ett skratt så är Austenland ett riktigt bra val. En film som har sina svackor men som klarar sig genom att ha ett bra införlivande avslut, starka karaktärer och ett förvirrande men förståeligt händelseförlopp. Nåt både för dig som älskar Jane Austens romaner och för dig som bara gillar en hyfsad romantisk komedi.