Åtta Glas DVD

Mycket action med unge Anthony Hopkins!


Alistair MacLeans actionberättelser är alltid lockande för att drömma sig bort från vardagen och njuta av klassiska och varierande äventyr. I Åtta Glas är det Anthony Hopkins mitt i trettioårsåldern som står för det gedigna arbetet och skurkstopperierna. Som en undervattensexpert på uppdrag i ett gråmulet Skottland, där pirater härjar och mystiskt får skepp att försvinna från havets yta efter att de länsat dem på guld.

Calvert har hjälp av en väldigt enerverande mend rolig överklassboss från den brittiska säkerhetstjänsten, spelad av Robert Morley, samt en yngre agent vid namn Hunslett (Corin Redgrave) som inte verkar ha fått lära sig någonting förutom att undvika fysiskt arbete i underrättelsetjänsten. Calvert (Hopkins) får därför göra i stort sett allt arbete själv. Något han inte protesterar kring, då hans planer på att stoppa piraterna inte involverar underrättelsetjänsten nämnvärt ändå. Han har sina egna metoder och är redo att trampa på ett par tår för att få göra det på sitt sätt. Och det gör han, med briljans.

För den största anledningen till att se Åtta Glas i dagsläget är för den unge Hopkins och dennes förmåga att bli en realistisk variant av James Bond. Han läppar drinkar med elegans, han undviker skottsalvor med smidighet och hänger från helikoptrar med styrka, men det är aldrig i närheten av lika glamouröst, däremot så är det med större trovärdighet och med en råare stil som jag verkligen uppskattar.

Åtta Glas är en välskriven berättelse som är invecklad och kräver att man hänger med i svängarna, även om den har en del svagare passager, en halvdan romans som jag inte ger mycket för och en ordentligt seg inledning. Jag har i vanlig ordning inte läst boken som är förlagan, men med tanke på att det är MacLean själv som skrivit för filmen, och med den hängivenheten till detaljer som visas på så gissar jag att det är rätt nära originalet. Egentligen spelar det ingen roll, då en filmatisering sällan innebär en rak kopiering, det vore inte särskilt roligt och knappats funktionellt i ett formatbyte.

Gillar du en duktig actionberättelse som är klassiskt cool och inte bara en uppsjö av häftiga scener så är Åtta Glas ett värdigt alternativ. Jag menar inte att Åtta Glas saknar action, för det är snarare tvärtom, det finns gott om scener att blir underhållen av, både under vatten, på land och i luften!

Åtta Glas påminner om en tid då actionfilmer innehöll mer intelligens än en twist på slutet och när det fanns hjältar som hade det där lilla extra. Något man ser alldeles för sällan nuförtiden till fördel för explosioner, biljakter och effektmakerier. Mycket därför är det roligt att få ta del av det här, men som sagt – främst för Anthony Hopkins, som lyckas förmedla tuffingen Calvert och det är bäst av allt.

INGA KOMMENTARER