Askungen Diamond Edition Bluray DVD Packshot

Sångerna, romantiken – de roliga mössen!


Den 12:e Disneyklassikern är en av de mest älskade och för många lika given på Julafton som självaste ikonen Kalle Anka. Personligen föredrar jag att se filmer i sin helhet och inte samma scener om och om igen en gång om året så nu när Askungen släppts igen i en väldigt fin utgåva både för bokhyllan och uppspelningen så blir jag alldeles särskilt glad. För nu kanske mina barn låter bli den där värdefulla förstautgåvan av filmen på dvd som tyvärr blivit alldeles för repig…

Som du kanske är bekant med så handlar Askungen om en ung kvinna som lever i all ensamhet bara underhållen av sina drömmar och massvis av arbete. En husa som hunsas av sin elaka styvmor och de två kusinerna Gabriella och Petronella. Som tur är så har hon goda vänner bland djuren runt och i fastigheten förutom styvmoderns katt Lucifer, som alltid är på jakt efter de söta mössen Jack och Gus.

Livet ser ut att förbli en lång radda meningslösa uppgifter för Askungen, till den dagen då fadern till Prinsen i området bestämmer sig för att ställa till med bal, hans intresse i balen är att finna en hustru till sin son och Askungens nya, möjligen enda förhoppning här i livet blir att få tillträde till detta event – hon vill, för en gång, bara en kväll gå ut och vara fin, dansa lite och förhoppningsvis möta sina drömmars prins… Men för att lyckas med en sådan enkel sak måste hon undvika en mängd hinder på vägen, och för en enkel husa är det inte alltid världens enklaste sak att samla på sig det mod som behövs. Men med hjälp av några fiffiga möss, en hund, en häst och en väldigt snäll gammal fé så går det mycket bättre, även om ingenting någonsin är helt problemfritt…

Askungen är och förblir en klassiker, även för alla som inte ens har sett den. Precis som Kalle Ankas fotografiska eskapader eller när han ger sig ut på picknick med Musse och Långben (min favorit) så är det en film som alltid funnits där även om vi inte har sett hela händelseförloppet. Vi minns mössen och förmodar att det är en fantastisk film, vilket det ju också är.

På bluray så är den även finare än sina föregångare i andra format även om skillnaderna inte direkt är lika magiska som skimret som framkallas när man vinklar fodralet och både ser stjärnor och rosa moln. Färgerna är trevligare, bilden är renare och skarpare men ingenting superotroligt överväldigande vilket jag personligen tycker görs med rätta. Formatet är fortfarande 4:3 (1.33) och vill man går det att välja till något som kallas Disneyview, där det svarta på sidorna av filmen fylls upp av olika mönster för att fylla ut, ibland ser det bättre ut men oftast gör det bara titten sämre eftersom perspektiv, zoomningar och liknandes effekter försämras. Jag är ändå rätt nöjd med utgåvan med argumentet att om det restaureras till en viss gräns så förloras lite av charmen, det är lite som att lyssna på lp-skivor som man har överfört till digitala filer, knastret finns kanske där men det är ändå inte samma sak.

Extramaterialet består av rätt mycket. Inklusive allt som överförts från tidigare DVD-utgåvor så finns det med en teaser från tv-kanalen ABC där det talas om ett nytt Fantasyland på Disneyworld (vill dit) och vem det var som inspirerade till Den goda fén. En lätt inspirerande kortfilm där det blandas tecknat och verklighet och handlar om de skor som designern Christian Louboutin skapat (otroligt fina). Sånger som inte kom med i filmen, borttagna scener, storyboard med dialog från en bortvald inledning och en introduktion av Diane Disney Miller, som är brukligt till de här klassikerutgåvorna. Extramaterialet är riktat mer till en vuxen fan-skara än till de yngre, speciellt några av de otecknade delarna som mer känns som reklam än extramaterial rörande filmen i fokus. För den som är intresserad så finns det bra mycket att titta på och det välkomnar jag trots att det i det här fallet känns rätt uppfyllt för sakens skull och inte riktigt så relevant som jag hade önskat.

Egentligen finns det väl inte så mycket att tillägga runt själva filmen, då den problemlöst cirkulerat 72 år utan att trötta ut sin publik och ständigt lockandes en ny. Filmen är omodern i sin uppbyggnad och baserad på gammeldags föreställningar om manligt och kvinnligt, jag vet att många tycker om att gräva ner sig i liknande men personligen så tycker jag mer om att se en trevlig klassisk film för vad den är, vittnandes om samhällsklimatet som rådde då och med facit i hand fortfarande är en berättelse som människor vill se än idag, trots att vi är modernare, men fortfarande lika romantiskt lättlockade.

Askungen är en trevlig ung kvinna att bekanta sig med, mössen är fortfarande några av de roligaste och mysigaste som synts på film, musiken den mest trallvänliga och Askungens drömmande om frihet och kärleken något som ännu involverar, inte bara för hennes egen skull men även för att få se de elaka släktingarnas långa näsor när de blivit av med världens bästa husa.

En film som man absolut inte behöver vara en liten prinsessa för att finna glädje i, men det hjälper säkert och möjligen bor det då en liten prinsessa inom mig för jag lockas då till att tycka om rätt så förbehållslöst. Filmen är en fullträff (ingen överraskning?) men jag ger betyget fyra eftersom jag inte fastnar riktigt för det breda men ändå rätt omotiverade extramaterialet, främst det nyare.

INGA KOMMENTARER