As above so below

En räddare för en trött subgenre!


Found Footage och Point-of-view mockumentärernas intåg i filmvärlden kom tidigare än The Blair Witch Project men det var inte förrän det gänget ungdomar dreglade i kameran och skrek för döva öron som det tog fart på riktigt. Efter Blair Witch har allt från skräck till dinosauriejakt avhandlats med skakiga handkameror och än mer skrik till lika mångas förtjusning som förskräckelse.

För genren tömdes på originalitet samtidigt som den öppnade upp för alla med en halvhyfsad kamera att bege sig till ett öde hus och börja ränna runt. As Above So Below fortsätter nynna samma visa men den stora skillnaden i det som händer här är att det är mer intelligent, det finns en handling, mytologi och mystik och en bakgrund. Det är en välskriven mockumentär i found-footage-format som älskare av genren (inklusive mig själv) verkligen måste se. För det är här det bästa kameraskaket som producerats på länge.

blurayI filmen befinner vi oss i Paris och är tillsammans med forskaren Scarlett på väg ner i underjorden, till de långa dödskalle-dekorerade katakomberna som sträcker sig under stadens gator. Hon har i sitt arbete bevisat att katakomberna sträcker sig längre och djupare än någon tidigare trott och med hjälp av en grupp äventyrare ger hon sig ner för att undersöka hur långt – i ett spännande äventyr som väcker de vilande själar som förevigt valt sin vist i mörkret i ensamhet. Tills nu.

Blandningen av vetenskap och mytologi, skräck och äventyr, urban-exploration och ett dokumentärt berättargrepp och mycket mer gör As Above So Below till en utmärkt film i en subgenre där det mediokra oftast accepteras som ok.

Filmen är inspelad på plats under Paris gator och känslan av obehag finns i varenda hörn och skugga. På riktigt. Det här är absolut inte en film som ska ses av dig med klaustrofobi då det hela tiden är dåligt med utrymme, en begränsning som bemästras genom att skådespelarna har en varsin point-of-viewkamera i sina pannlampor. En smart idé som får mig som tittar att hela tiden känna en liten panikkänsla och stress.

I huvudrollen som Scarlett syns Perdita Weeks, en Walesisk skådespelerska som mest figurerat i tv-serier av alla möjlig slag. Hon är absolut bäst sett till skådespelet och hennes karaktärs äventyrslusta är i klass med Indiana Jones. Jag hoppas verkligen att den här filmen blir en språngbräda mot fler filmer för henne.

As Above So Below är främst en film att se om du gillar foundfootagefilmer och mockumentärer men begränsar sig inte till bara entusiaster. Gillar du inte skakiga kameror likt de i Blair Witch (en ständig referensfilm) så kan du skippa denna men på alla andra sätt och vis så är det en väldigt bra film med en bra handling, som också kan skrämmas rejält.