Arvet DVD

Diamanttjuvar, oäkta arvingar och en myspysig detektivberättelse.


Blanche och Lumley får möjligheten att tjäna 10,000 dollar. Allt de behöver göra är att hitta den sista arvingen till en tants enorma förmögenhet. Problemen är bara det att ingen vet vem arvingen är, vad denne heter eller var han befinner sig. Så in i dimman i ett sökande som kommer bli en prövning både för deras relation, och desto en prövning de kanske inte tar sig levande igenom.

För den som fösvunnit spårlöst från jordens yta vill ibland inte bli funnen och ju närmre den ovillige arvingen de kommer desto farligare blir deras liv. Med alla miljoner som de kan erbjuda är de väldigt förvånade, men alla har sina skäl och just denne persons skäl är väldigt goda.

Arvet (eller Family plot) som var Alfred Hitchcock’s sista film är också tyvärr en av de segaste. Med ett par lustiga och något karikatyrvridna huvudroller spelade av Barbara Harris och Bruce Dern (Blanche, Lumley) i jakten på den osynliga arvingen tas vi igenom det mesta som går att hitta på i en nere-på-jorden-aktig amatördetektivfilm. Klassiska grejer som urkopplade bromsar, diamanttjuvar med lånad elegans (William Devance) och brunetter med blondinperuk (Karen Black) avlöses av några av århundradets segaste och i onödan utstuderade scener, som bara tycks vara långa för långhetens skull. Jag kan förstå om stora Hitchcock-älskare inte håller med mig, men efter att ha fått ihop 52 filmer innan så måste det vara svårt att uppfinna sig själv igen, och det märks i Arvet tycker jag.

Meningen är att det ska vara underhållande mystik men intrigen är ovanligt lättgissad med väldigt få roller att hålla reda på. Det som underhåller är främst Hitcocks stil och som sagt så har den redan visat sig kompetent många gånger innan. Huvudrollerna är trevliga vanliga människor som det är lätt att relatera till och visst svänger det till lite extra mot slutet. I stora drag en kompetent film (såklart) med snyggt foto och välspelade roller, men ett för enkelt manus för att det ska bli så roligt som jag hoppats på. Hitchocks cameo (han är ju alltid med i sina egna filmer) är faktiskt en av de roligare händelserna, en siluett av en mästare är allt vi får och det gäller att ha ögonen öppna för att hinna med att se honom.

På utgåvan från Studio S finns det gott om extramaterial som är väldigt intressant. En dokumentär om inspelningen som sträcker ut sig över nästan 50 minuter (grymt!) om och med både skådespelare, Hitchock himself och kompositörer med mera. En riktig höjdpunkt. Även så finns det originaltrailers att åtnjuta vilket ju inte gör ont det heller. En gedigen dvd med riktigt tilltalande omslagsbild, allt ser så grymt bra ut – men filmen är tyvärr inte mycket mer än halvt underhållande, vilket jag inte kan belöna med annat än en svag trea – som ju ändå är en trea…

INGA KOMMENTARER