Arthur och Julklappsrushen

Tomten lever i känslan av tilltro och julstämning.


Alla har väl någon gång funderat kring hur tomten lyckas leverera miljarder av julklappar med en släde och renar som främsta hjälpmedel? Även om släden kunde cirkulera jorden på millisekunder så vore det alldeles för många stopp för en enda man. Lägg till att tomten oftast porträtteras som en glad rund man med pösiga kläder och rosenröda kinder som inte direkt verkar jobba mycket på löpbandet, samt de olika tidszonerna, problem på vägen så som vakna barn och administrativa problem i själva julklappssorteringen. Det går helt enkelt inte ihop och måste således vara en bluff. En lögn och besvikelse för alla som får reda på sanningen.

Men tänk om det inte bara är tomten som arbetar med julklappsutdelningen längre? Tänk om världens modernisering inte bara gäller för oss drönare utan även för legender? Ekonomisk tillväxt och befolkningsökning ställer högre krav på oss allihopa. Och med det i åtanke kan vi helt plötsligt börja lägga till formler i ekvationen som får det att gå ihop igen. Och det är precis det som har skett.

För tomten har moderniserat, även om hans go’runda stil och de klassiska bitarna som brevsvar från Nordpolen och risgrynsgrötsfrosseri fortfarande finns kvar. Det är nya tider, och tomten har hängt med.

Arthur och Julklappsrushen Packshot BlurayTillsammans med sonen Steve (Hugh Laurie) rör sig tomten (Jim Broadbent) och miljontals nissar runt världen i ett systematiserat mönster där julklappsutdelningen enkelt kan liknas vid polisiära insatser och varje bostadsbesök tillägnas exakt 18,4 sekunder. Till hjälp har de en enorm juligt röd rymdfärja utrustad med lika många finesser finns nissar att använda dem. Det är ett kolossalt monster som agerar för alla snälla barns belöning den 24:e och 25:e December. Men enligt Arthur (James McAvoy) och den pensionerade gammeltomten (Bill Nighy) är det inte det enda sättet man kan leverera jul på, vilket de får bevisa när det är dags för ett galet vigilanteuppdrag, då ett endaste barn som utgör en felprocent på under en tusendels promille inte har fått den rosa cykeln hon så gärna önskat sig.

Arthur och Gammeltomten tar sig an uppdraget att fixa det Tomten för första gången missat och dammar av den gamla bortglömda röda kälken för en klassisk julklappsutdelning som inte bara blir en kamp mot tiden utan även blir en kamp för livet och allra mest, en kamp för tomtens plats i julfirandet.

Har du hopp för en strålande och rolig jul så är Arthur och Julklappsrushen en rolig film att använda sig av för att få till ett glatt tempo och trevlig stämning. En karaktärsfylld och härlig berättelse där julkänslorna sipprar in i varje scen både med klassiska och moderniserade metoder. En fest för julsuktande ögon i väntan på tomten, där de små mest får njuta av det visuella och de vuxna får ta del av den dialogförda humorn.

Och nu har jag säkert låtit överdrivet frälst av Arthur och Julklappsrushen, men det finns en del brister som ändå inte gör det här till en ultimat familjefilm trots att det både finns något för pojkar, flickor och vuxna sett enligt de typiska normerna.

Det jag har svårt för är inte de underbart trevliga och välanimerade karaktärerna, för de är både mångsidiga och roliga både att titta och lyssna till. Jag har inte heller problem med handlingen som håller sig stark både som julsaga och en världsomspännande okonventionell roadtrip på väg mot målet att rädda julen. Det jag har problem med är att mina barn, som jag såg filmen med – inte förstår när gammeltomten pratar anekdoter om hur han inte fick flyga över Saigon under kriget eller för den delen inte heller i många av de andra väldigt osmidigt vuxenriktade skämten. Det blir aningen överhängande vuxenprat och mina barn verkade inte tycka att det var särskilt underhållande. Dock blev det tummarna upp för farten och fläkten som det är gott om under hela filmen, men det är det ju även i många andra barnfilmer som även roar barnen med härliga skämt som de förstår.

Men det är egentligen det enda jag tänker klaga på. För resterande delar av Arthur och Julklappsrushen är familjärt, nostalgiskt och sentimentalt beblandat med nytt modernt, roligt (och för vuxna är det skrattframkallande roligt) med glimten i ögat både under äventyret och hur familjen Tomte (Claus) och deras liv äntligen visas i bild som om det vore taget från reality-TV.

Jag gillar upplägget och lösningen på julklappsutdelningen som jag får mer information kring när jag efter filmen själv tittar igenom extramaterialet (barnen valde My little ponies-dockor istället). Då imponeras jag av allt arbete som lagts ned och hur detaljerat det faktiskt är, bara en sån sak som att skapa tiotusentals olika nissar i en och samma scen utan att upprepa sig synligt med animationer, det är inte det lättaste. Det finns med väldigt många olika featuretter kring animation och karaktärsdesign som är värda sin tid, det är väldigt matigt och inte menat för att vara roligt utan istället lärorikt och intressant.

Har du tvivel kring vilken film med jultema du tänkt förgylla en familjestund med så tycker jag att du ska ta en titt på Arthur och Julklappsrushen. Speciellt om du har lite äldre barn, närmre tioårsåldern och upp till pensionsålder.

INGA KOMMENTARER