Lance Armstrong in Interview

Cykla, Ljuga, Cykla, Ljuga.


Vinnare, överlevare, lögnare. Lance Armstrong är cyklisten som tog världen med storm och främst skulle dominera i den hårda tävlingen Tour de France, vilken han under sin karriär vann hela sju gånger.

The Armstrong Lie är dokumentären som berättar om den tidiga framgångssagan och sen ger en inblick i vad som hände när Armstrong gjorde en oväntad comeback 2009, efter fyra års kamp mot cancern. Tillbaka i sadeln och omstridd på grund av aldrig bevisade dopinganklagelser siktade Armstrong mot toppen igen. Den här gången skulle han visa alla sina kritiker att han helt enkelt var oslagbar.

The Armstrong Lie BlurayEftersom jag inte följt cykeltouren särskilt mycket, inte alls faktiskt, så gick jag in i den här dokumentären utan någon som helst kunskap. Nåt som regissören Alex Gibney direkt råder bot på genom att steg för steg förklara vem Lance Armstrong var. Vem han ville vara och vem han kunde ha varit. Jag lär mig snabbt och kan sen fokusera tid på att bestämma mig, tycker jag om Lance Armstrong – eller gör jag det inte?

Potentialen för Armstrong att inom sporten leva ut den moderna hjältesagan var uppenbar. Hade det inte varit för cykelsportens krav på högpresterande idrottare som likt magneter drog till sig dopingpreparat så hade det mycket väl kunnat varit en hjältesaga. Men nu blev det inte riktigt så. Sanningen? För dig som tittar blir den ett moraliskt dilemma att själv bestämma vem som gjorde rätt och vem som gjorde fel. Eller om alla gjorde rätt eller fel. Är det kamp på lika villkor om alla är dopade, eller blir kampen då att hitta det bästa preparatet?

Det är den huvudsakliga problematiken med sporten som tas upp med Armstrong som huvudfigur, och är så mycket större än bara en idrottare. Lance Armstrong var bara en pjäs på schackbrädet och han råkade vara kungen – den som alla vill åt – vilket gjorde honom till syndabock för åratal av skandaler, i en sport så problematisk att den förmodligen bara kan räddas genom en komplett nollställning. Ut med allt, in med nytt. (Det kommer såklart inte att hända.)

Självklart så fuskade han och jag har inte tänkt försvara Armstrong i den här texten, inte alls faktiskt då jag inte finner någon sympati att dela med mig av. Armstrong var inte bara en kontroversiell cyklist utan även en kontrollerande person med lite för lätt att missbruka sin maktposition. Svår att tycka synd om, svår att tycka om. I alla fall enligt den bild The Armstrong Lie målar upp.

Vägen upp och vägen ned. Så gick Armstrongs karriär precis som på Touren och om du som mig inte vet mycket om kontroversen runt cyklisten så kan jag rekommendera The Armstrong Lie. Dock är det en dokumentär som mest verkar rikta sig till dem som verkligen är intresserade av cykelsport, då det ibland blir långdraget att följa med. Tramptagen är ojämna och i en del uppförsbackar så känns allt väldigt improviserat för att vinna tid. Kanske resultatet av flera omarbetningar som nämns i det väldigt intressanta och utförliga extramaterialet.

Se den om du känner dig skadeglad, om du hatar Lance Armstrong, om du är intresserad av cykelsport eller bara vill veta vad som egentligen hände med den store cyklisten. Det finns utrymme för alla men förvänta dig inte ett storverk, för The Armstrong Lie ser bättre ut på pappret än den gör på teven.

  • Magnus

    Bra recension – och verkar vara en bra dokumentär. Media ger ju en väldigt rörig bild av vad som hände, dokumentären verkar ändå försöka vara lite objektiv.