Owen Wilson & Zach Galifianakis

Vänner, familj och marijuana.


En av manusförfattarna till de vitsigt mörka tv-serierna The Sopranos och Mad Men har tagit sig an filmformatet i Are You Here, en märklig film som det är svårt att omfamna helt. Men som ändå har den där glimten i ögat och främst två ess i rockärmarna i Owen Wilson och Zach Galifianakis.

Are You Here BlurayDe spelar barndomsvännerna Steve, en kändismetereolog med förkärlek till sexiga kvinnor och Ben, raka motsatsen, en manodepressiv haschodlare som bor i ett skjul. De är på väg mot staden där de växte upp eftersom Bens far nyligen dött och efterlämnat sig ett ordentligt arv. Precis i tid till begravningen (efter ett par mindre äventyr) möts de av Bens syster Terrys kalla blick och lika kalla hand. Kall då hon redan har planerat för allt som ska göras med faderns arv och då varken gjort plats för Ben, eller deras unga styvmor Bonnie (Laura Ramsey).

När det visar sig att Terry förhastat sig och förmögenheten går till Ben så tvingas familjen återigen träffas dagligen. Och med Bens trasiga mentala tillstånd blir således varje dag ett nytt äventyr. Med stöd från Bonnie och Steve måste han skärpa till sig för att inte förlora allt – allt som han ju egentligen inte ville ha… Han ville ju bara ta det lugnt och hålla sig lite sådär lagomt hög.

Vad Matthew Weiner försöker berätta eller åstadkomma med Are You Here är för mig ett mindre mysterium om jag ska vara helt ärlig. Det är lite grann som en lightversion av Osage: August County med komedistjärnor i roller som är mer dramatiskt lagda än roliga. Mixen av humor och tyngd i manuset är ojämn och filmen lider av att jag alltid förväntar mig humoristiska händelser som aldrig blir av. Wilson, Galifianakis och Poehler visar dock att de kan mer än de larvigheter som de gjort sig berömda för och i besvikelsen över den uteblivna humorn så lär jag mig att uppskatta deras roller även om jag aldrig knyter an. På sidan av de tre stjärnorna står Laura Ramsey och trots att hennes roll blir betydande så är hon mest en funktion för att manuset inte ska kunna krossas som ett tappat vinglas mot ett stengolv.

Are You Here är en ambivalent film som inte tar tillvara på varken det roliga eller dramatiska seriöst nog. Castingen av komiker blir obalanserad och handlingen förs fram långsamt och utan höga toppar som håller mig intresserad. Det är talang på tomgång och skulden ligger hos regissören Wiener som inte klarar av att pussla ihop berättelsen på ett förförande sätt och den största händelsen i Are You Here är när jag för första gången ser Galifianakis utan sitt karaktäristiska skägg vilket är en omvälvande upplevelse. (Han ser verkligen helt annorlunda ut, det är nästan lite läskigt.) Tyvärr är det, det enda som tar mig med storm i en film som ändå spelas bra, har en intressant vardaglig handling men som inte håller stilen på grund av att den ständigt puttrar på fyrans växel i 30 kilometer i timmen.

Det går sakta framåt men det är ordentligt skakigt och med alla talang som fanns tillhanda är det inte acceptabelt.