En tuff western.


Clint Eastwood är ett namn jag alltid återkommer till när jag sett en western, han har satt standarden i tuffhet och det är där någonstans ribban legat sen det var hans arena. Nu har erfarne Ed Harris gett sig fan på att han ska vara hårdare och mer emotionellt handikappad. Och han lyckas.

Clintan – släng dig i väggen. Flöjtmusiken och ponchos med halm i mungipan går inte upp emot Ed Harris som sheriff Virgil Cole. Det är knappt så att Clintans maskulinitet klarar av Cole’s tystlåtne följeslagare Everett Hitch (Viggo Mortensen). Skillnaderna är många och jämförelserna långt ifrån särskilt rättvisa men jag röstar Harris före Eastwood.

Appaloosa är en stad mitt i öknen som två cowboys en dag rider in i, säkerligen inget ovanligt scenario då det begav sig men just de här männen är professionella pistolviftare och har ”spridit fred” i över tio år tillsammans. Nu är det dags för friden att finna sig även i den här lilla hålan och den stygge ranchägaren Randall Bragg som spelas av karismatiske Jeremy Irons känner sig omedelbart hotad. Stadens tjänstemän överlåter ansvaret på revolvermästarna Cole och Hitch (som red in i staden), de blir sheriff och biträde i en svettig och nervkrasande kamp mot Bragg och hans possé.

De tu ensamma revolvermännen stöter på ytterligare en ”fiende” i den ”vackra” Allison French (Renee Zellweger), en ung dam som är ovanligt fin i kanten och väldigt mån om att stå sida vid sida med den som står högst i rang. Cole som sheriff och därmed herre på täppan inleder en vänskap med French och nu är det inte bara Bragg på sin ranch som pockar på uppmärksamheten.

Huvudsakligen handlar Appaloosa om de två sheriffernas försök att sätta dit Bragg för diverse brott som han möjligen har begått men i sådana fall dolt väl. Damen French blir en bihistoria som jag tycker tar alldeles för mycket tid från häftiga cowboysargrejer men som ändå tillför filmen en mycket större rymd än det annars hade varit. Känslor som svallar och inte svallar är en rätt så ovanlig företeelse när huvudrollsinnehavaren är en typisk mänsklig superhjälte som inte räds något annat än att ses som just mänsklig.

Ed Harris och Viggo Mortensen gör sina roller tillsammans i nästan varenda scen och deras samspel är klockrent från ruta ett. Inte en enda gång kan jag märka att de trevar eller letar rätt ord utan använder sina färdigheter till max. Min enda anledning att inte ge Appaloosa en fullpoängare är damen French som spelas av Renee Zellweger. Hennes beteende som rollen lyfts aldrig till den person hon ska framstå som. Istället för att framstå som den vixen med obegränsad charm som rollen kräver beter hon sig som en pojkflicka med någon slags beteendestörning. Väldigt irriterande när allt annat är så väldigt bra.

Ed Harris har regisserat två filmer. Appaloosa och Pollock. I båda filmerna har han valt att även spela huvudrollen, ett val som antingen gör eller förstör en film på två minuter. Harris har lyckats att båda gångerna gå in i både rollen och regissörsarbetet till etthundra procent och nu ser jag verkligen fram emot nästa film från Harris. Om det nu någonsin blir någon, det dröjer nog då det inte direkt sprutas ut såna här kvalitétsfilmer från industrin. Se verkligen Appaloosa, jag vågar påstå att det är årets bästa westernfilm plus att den packeterats väl med mycket intressant extramaterial och fin kvalité på det tekniska.

 • http://daarkh.net Jonnie

  Jag fortsätter väl gnälla då, det är tidigt på morgonen och jag sitter på slutspurten av mitt arbetspass och väntar på att få åka hem och sova.
  Jag gillar western-filmer av den klassiska sorten. Det ska vara slitna machohjältar som drar snabbast, vinner saloon-slagsmålet och kan känna igen en falskspelare så fort de kommer in i lokalen.
  Kanske är det alla mina seriealbum med Lucky Luke som spökar, men där har vi iallafall en sann western-hjälte.

  Denna film lever inte upp till legenden för fem öre. Ed Harris karaktär är en trasig och bitter man som försöker göra vad alla tidigare hjältar redan gjort så mycket bättre. Seg och långtråkig fann jag denna film och till slut satt jag mest bara kvar och ville att den skulle ta slut någongång.

  Det var så illa att jag efter att jag sett filmen blev tvungen att plocka fram filmen “Young Guns” och se den också bara för att få tillbaka glädjen i att se galna skjutglada cowboys storma genom sandklädda gator skrikandes “YIHAA!” igen. 1 av 5 från mig, jag har inte tid att se så här långtråkiga filmer.

 • Tb Ingvarsson

  Eftersom Young guns är en solklar femma hade jag kunnat göra samma sak trots att jag diggar misären i personerna här. Tror att appaloosa precis som många andra westerns är en ogilla/gillafiöm, det finns inget mellanskikt. Möjligen.