Anonymous

Vem var William Shakespeare? Egentligen?


En fråga som kanske är på sin plats att fråga, trots att Shakespeare per automatik varit en av de (om inte den) mest inflytelserika och mest lästa författarna någonsin. Med sina pjäser och manuskript, dikter och allt vad det nu var så har Shakespeare gått igenom hela den mänskliga personligheten, involverande drama, komedi, mord, förräderier, incest och allt annat som väcker intresse och drar publik.

Men vem var mannen med talangen och hur kom det sig att namnet William Shakespeare skulle pryda ornament på teatrar och anses vara nummer ett från det att hans första pjäs satts upp? En teori är att det vi vet (tror) idag inte riktigt är hela sanningen. Möjligen, och med god bevisning för att backa teorierna, så var William Shakespeare bara ett namn och en frontfigur åt någon mycket större – som av olika anledningar inte själv kunde träda fram med sina verk. En diskussion kring ämnet har pågått under väldigt lång tid och delat upp vetare och tänkare i två läger (där ena sidan tror att Shakespeare är upphovsmannen och den andra inte) och Anonym handlar om just det – samtidigt som vi får lära oss mycket mer om vad som skedde i England under skiftet mellan 1500 & 1600-tal.

Anonym (Anonymous) BlurayAnonym är ett stort kompetent kostymdrama med välkända skådespelare som Rhys Ifans som Greven av Oxford och Joely Richardson samt Vanessa Redgrave som själva drottningen (Richardson ung drottning, Redgrave äldre). Deras värld kommer sammanvävas med en mindre glamourös där pjäsförfattare kämpar för sitt dagliga bröd, ofta utan några större succéer att skryta om. Allt förändras när författaren Ben Jonson (Sebastian Armesto) erbjuds ett tillfälle han ställer sig tveksam till. Det involverar ett manuskript, en ed till tystnad och uppsättningen av en helt ny pjäs – som verkligen kommer att förändra allt.

Men inget drama utan dramatik! Och mycket av den varan står den kristna familjen Cecil för – rådgivare till drottningen och starka motståndare till de syndiga konsterna. De vet allt och det de inte vet, det tar de snabbt reda på, som vesslor smyger de omkring och skapar konflikter som för deras planer närmare ett slutförande. Ohyggligt välspelade av David Thewlis (far Cecil) och Edward Hogg (son Cecil) skapar de tillsammans en spänd obehaglig stämning som du inte kommer att kunna skaka av dig förrän du vet hur det hela slutar.

Med fantastiska kostymer och miljöer samt en skådespelarensemble som aldrig sviktar och är oerhört trovärdiga hela tiden så går det inte att se Anonym utan att känna sig nöjd på i alla fall ett par sätt. Drottningarna Redgrave/Richardson, Shakespeare (Rafe Spall), Armesto som berättelsens oväntade nyckelperson Jonson och Rhys Ifans i bakgrunden gör storverk och backas konstant upp av extraroller och biroller när scener antingen behövs förlängas eller förkortas. Otroligt välregisserat med snygga varierande bilder, allt är planerat i minsta detalj och det syns. På ett bra sätt alltså.

De enda nackdelarna som jag minns är en aningen förvirrande och långsam inledning i vilken jag inte riktigt fångades direkt samt att Shakespeare’s faktiskt verk på scen inte får fullt lika mycket speltid som jag hoppats på. En avvägning av händelser som var viktiga för England under samma tid fick nog plats till fördel, eftersom speltiden redan nu ligger strax över ett par timmar. Jag fann mig själv bli lite störd på vissa datoranimerade landskapsbilder över 1500-talets England också. De var inte helt övertygande och kändes ibland onödigt billiga, något som självklart inte förstör en riktigt intressant och spännande berättelse, men ändå drar i min drygnerv som du nu får ta del av.

Förutom de mindre detaljerna så är Anonym ett av de trevligaste kostymdraman (med mycket intressant innehåll om än spekulativt) som jag sett på väldigt länge. Gillar du allt viktorianskt eller bara en annorlunda vinkling på sånt de flesta av oss bara antar är skrivet i sten så är det här helt rätt film för dig. För mig en given film att stoltsera med i filmhyllan och där kommer den stå tills den ska ses igen, för det ska den!

Blurayen från Sony är som vanligt från Sony riktigt välskapt med dynamiskt ljud och en bildkvalite som verkligen tar fram detaljerna i kostymerier och de vackra färgerna som skapas från brinnande ljus. En riktig fullträff med riktigt mycket extramaterial också. Där tas det bland annat upp en hel del kring de olika teorierna om Shakespeare och det är väl värt att se för den som är intresserad.

INGA KOMMENTARER