Animal kingdom

Hur långt ska man gå för att skydda sin egen familj?


David Michôd har både skrivit och regisserat den här starka filmen som handlar om en familjs kollaps i efterdyningarna av några hårt levna liv. Joshua står (precis som oss i soffan) lite utanför kärnan i familjen men har ändå nästan alltid koll på vad som sker. Livet är ganska lugnt jämfört med tidigare år, men det kommer snart förändras igen när den labile farbrodern ”Pope” (Ben Mendelsohn) dyker upp. Han har gömt sig en längre tid eftersom polisen vill pratas vid och när han nu dyker upp igen så ökar hettan så pass att inga fläktar kan svalka i den Australiensiska undre världen.

Polisen visar att de menar allvar genom att skjuta först och fråga sen, vilket får familjen Cody att reagera lika sammansvetsat som ett motorcykelgäng och ett mindre krig bryter ut. Joshua dras ofrivilligt in i händelserna genom Pope som beordrar honom att stjäla en vit Commodore, som senare kommer hittas på en våldsamt och rikligt nedblodad brottsplats…

Animal kingdom är lika smart filmad, skriven och skådespelad som titelns metaforiska betydelse antyder. De starka överlever och de svaga går åt och precis som i djurens rike bestäms rangordningen inom familjen Cody genom styrkemätningar. Joshua som fortfarande plågas av sin mors död (som han bevittnade), vägen till hans nuvarande hem är en tyst och tillbakadragen person i ett hus fyllt av individualister med ett våldsbenäget beteende och han hamnar därför direkt på sista plats i hierarkin. Det accepterar han och gör det han blir tillsagd. Ett beteende som inte uppskattas av polisen Nathan Leckie (Guy Pearce) som försöker få Joshua att börja berätta om sin familjs förehavanden.

James Frecheville (som spelar Joshua) drar inte på smilbanden en enda gång under hela den här filmen. Han tycks inte beundra sina farbröder alltför ärligt och den kontakt som Nathan Leckie etablerar förblir distansierad trots de faderliga försök till övertalning som han kan erbjuda. Han har ett stenansikte som ändå visar på personlighet, känslor och de kval han kommer ställas inför i hans kamp med sitt eget liv. Formidabelt skådespel av Frecheville, uppbackad av precis varenda person som syns i bild eftersom det inte är någon som vacklar eller erbjuder oss det minsta tvivel om allvaret i det vi ser.

När hans farbröder börjar strida både inom gruppen och utanför förvandlas den lilla familjestämningen som fanns till ett manipulativt spel där tilliten ställs på prov och där ingen går säker för de starkaste i gruppen. Joshua hamnar mitt i spelets centrum när polisen precis som ett lejon som ger sig på den svagaste i flocken för att få mat nu ger sig på honom för att samla information. Familjen börjar ana oråd och situationen ökar gradvis i intensitet.

Det David Michôd har lyckats med i Animal kingdom är inget mindre än ett mindre mästerverk. En alltid spännande thriller som använder sig av dramatiken för att ta sig framåt och utvecklas i rätt riktning. Fler än en gång sitter jag som på nålar när kameran panorerar i nattmörkret och det är oerhört intensivt. Joshua och hans farbröders relation (och separation) är fantastiskt genomarbetad och att det får plats tillsammans med thrillerdelen är ovanligt väl inskrivet. Joshuas utveckling är minimal och James Frecheville ser möjlligen lite för gammal ut för sin roll, men i övrigt kan jag inte hitta några svagheter hos Animal kingdom, som verkligen överraskar och slår en på fingrarna om man till en början inte är uppmärksam.

Roligt att veta är kanske att Michôd använder sig av några gamla karaktärer i filmen. Till exempel den sliskiga advokaten Ezra White (Dan Wyllie) som hjälper familjen, han kommer från början från en kortfilm där han själv står i centrum. Även skådespelerskan Mirrah Foulkes dyker upp i många av Michôd’s produktioner, här som Catherine Brown – Baz’s fru.

Ta chansen och se den här filmen för det är en av de bästa thrillerfilmerna som kommer släppas på dvd i Sverige 2011. Jag kommer aldrig att släppa ifrån mig mitt exemplar – det här är en film som definitivt kommer ses om.

INGA KOMMENTARER