Änglavakt DVD

Gudomligt tråkigt.


En teckningslärare som lever sitt liv efter ödet nycker har på något sätt lyckats rota sig med en cynisk och rationell försäkringsagent som till och med har ett rationellt namn, Ernst. Hon öppen för det mesta medan han inte på något sätt förlitar sig på annat än sunt förnuft. Tillsammans har de skapat sig ett fint liv, stort hus, en son och diverse trevligheter… Men vad hjälper väl idyllen till med när olyckan kommer på besök…?

Inte mycket är svaret och det ska det omaka paret bli varse när deras son olyckligt nog cyklar omkull vid en lekplats nära hemmet. Han slår sig väldigt illa och hamnar i ett illavarslande komatillstånd. Som det ser ut så kan det ju vara så att det här är den realistiskt tänkande Ernsts (Micael Nyqvist) fel. Eftersom han inte tror på ödet som en kraft som har inflytande i våra liv så kanske det här är hans straff för ignoransen. Eller så har pojken rationellt ramlat från sadeln i en olycklig vinkel…?

Självklart så har det något med ödet att göra, det luddiga i kanten, det vi inte kan ta på. Som här representeras av den franske skådespelaren Tcheky Karyo som efter olyckan dyker upp som en gubben i lådan för att hjälpa pojkens föräldrar, nu spillror av sina forna jag och rådvilla inför vad framtiden har att erbjuda.

Visst är det ju så att det är uppenbart vad den äldre herren representerar från ruta ett, likaså Izabella Scorupco och Micael Nyqvist som båda är motpoler till varandra och därför rätt så snart börjar argumentera om vad som ska göras. Deras barn ligger i sjukhussängen och omkring dem smyger en man som vägrar prata varken svenska eller engelska trots att han tycks förstå båda språken väl, och vem skulle inte tappa tålamodet av något sånt?

Änglavakt tar upp det gudliga i vardagen, vikten av att ha hopp och tro på något annat än siffror och grafer eller ”ska göras” listor. Problemet med det här är bara att det är riktigt gudomligt tråkigt och förutsägbart. Trots att det är rätt så intressant att se vad Walter (Tcheky Karyo) ska ta sig för under filmens gång så blir det hela väldigt enformigt och trist.

Skådespeleriet är det väl inget fel på även om det inte roar det heller, roligt att se Scorupco i en långfilm igen däremot efter Solstorm och den hemska Cougar Club och alltid trevligt att se Micael Nyqvist antar jag. Han brukar ju kunna glänsa. Blurayutgåvan är helt ok men ganska standardiserad och ingenting som höjer filmens kvalitet direkt, extramaterialet som finns med är en Bakom Kulisserna samt ett gäng bortklippta scener.

Slutsatsen av det hela blir att trots bra skådespel så fungerar inte Änglavakt som en långfilm, den blir alldeles för långtråkig och sentimental, förutsägbart slut men med några överraskande scener mot mitten. Gillar man svenska draman så visst, kör hårt men för er övriga så finns det ingen anledning att chansa på den här.

INGA KOMMENTARER