American Horror Story - Säsong 1 Packshot DVD Sweden

Ibland äger du huset. Ibland äger huset dig.


Vivien, Ben och Violet utgör familjern Harmon, en familj i splittring som försöker ta sig förbi några av de jobbigaste saker som förhållanden kan utsättas för. För att ta itu med problemet i en sista satsning har de bestämt sig för att börja om på nytt, med en fräsch start från ruta ett. Och med lite tur så hittar Ben (Dylan McDermott) ett hus i Los Angeles som nog skulle passa perfekt. Till ett bra pris, i ett bra läge och med möjligheter för honom att arbeta hemifrån. Den enda nackdelen är att det förra paret som bodde där båda avled innanför husets väggar. Men å andra sidan, sett från ett klart perspektiv, vilket hus är fritt från tragiska händelser?

Familjen flyttar in och det dröjer inte länge innan den nyfikna grannen Jude (Jessica Lange) och hennes dotter Addie (Jamie Brewer) tar sig friheten att vandra in på besök. Vivien, som precis har inlett en omdekoration får rysningar av Jude och Addie’s närvaro, och det ska visa sig vara berättigat. Men Jude och Addie är inte de enda som planerat att störa familjen Harmon, och knappast de som kommer framkalla de värsta rysningarna, då det finns gott om gäster som till en början ser till att hålla sig i skuggorna. Även om frestelsen att visa sig blir allt större ju bekvämare de nya husägarna gör sig.

Med tidernas hittills mest oroande titelsekvens är det inte konstigt att man blir lite nervös när det kommer till den här serien. I början av varje avsnitt möts man av öronbedövande toner som låter bakofram, bilder på gamla foton av barn, någonting som rör sig snabbt i skuggan av en trapp och bilder på foster i formalinfyllda burkar. Rädslan för mörkret infinner sig och det är lätt att dra upp fötterna i soffan i förberedande syfte.

Rekommendationerna för serien haglade tätt innan jag inledde mitt maraton (alla avsnitten på två dagar) och efter att ha sett den så förstår jag varför. Det handlar delvis om klassisk skräck där någonting illavarslande lurar i skuggorna, i ett hus med en blodig och morbid historia. Ganska typiskt? Och delvis om ett korsande av dimensionerna, där de som är ofrivilligt inneboende i skuggorna kan välja att kliva fram och interagera med de levande, vilket skapar en helt nya möjligheter för att skrämma livet ur publiken. American Horror Story levererar inte bara inom sin tydliga genre som skräck, utan har även flera andra breda berättelser att dela med sig av, så som kärlekssagor och dramatiska, bittra och tragiska levnadsöden.

I huset, som i sig spelar en av de allra största rollerna i serien, så finns det en uppsjö av oroliga själar som inte lyckats ta sig vidare. Alla har de mött sina öden någonstans innanför de blodstänkta och minutiöst rengjorda väggarna, som kan berätta sagor från vilka mardrömmar lätt skapas. Vi möter allt från moderna våldsbrottslingar till klassiska galningar från forna tider, alla presenteras detaljerat och vävs in i berättelsen om familjen Harmon, som är den del av husets historia som vi ändå fokuserar mest på.

Fantastiskt välspelat av alla inblandade med stora plus i kanten för Alexandra Breckenridge och Frances Conroy (som spelar samma karaktär fast i olika skepnader), Jessica Lange som erbjuder en mammaroll, en säkerhet från grannhuset och är omöjligt säker i sitt skådespel. Även Evan Peters, som från andra sidan skapar ett starkt band med familjens dotter Violet (Taissa Farmiga) samt sångaren Adam Levine (tre avsnitt), kärnfamiljsmodern Harmon av Connie Britton, en längtans gast av Sarah Paulson och många, och då menar jag många fler. Det är nästan så att American Horror Story ibland är överbefolkad, men det är absolut inte ett fall av “för mycket av det goda”. Snarare tvärtom.

Till en början är inriktningen verkligen lagd helt åt skräckhållet. Varje avsnitt är en pärs och det tempo som brukar mattas av i en vanlig film fortsätter väldigt länge här. Men, ju längre in i serien vi tas, desto mer lär vi känna alla som figurerar och deras uppsyn blir allt mindre skrämmande. Någonstans mot mitten av de 8 1/2 timmmarna så börjar seriens tuffa inledande attityd att mattas av och det personliga spelet ges allt mer plats. Det här tycker jag var lite av en svaghet eftersom jag gärna hade sett ett lika starkt avslut som erbjöds under inledningen. Tyvärr så försvinner mer och mer av det läskiga och istället blir det mer dramatik och sympativädjande avsnitt, det introduceras hela tiden nya personer till serien, men även de känns mindre rättfärdigade och mer obligatoriska än användbara i ett stort sammanhang. Trots detta, att det stannar av – så går det inte att sluta titta.

American Horror Story är en oerhört beroendeframkallande serie som du inte kommer att vilja stänga av. Fantasifullt berättad med innehåll som räcker hela vägen trots att det inte går helt rakt. Miljöer som är skrämmande, detaljerade bakgrundshistorier till alla inblandade, underbart arbete med smink och kostymer och en modern ton på produktionen, välregisserat och med riktigt bra, passande ljud och musik. Gillar du skräck, gillar du tv-serier – ja då har du väldigt mycket att hämta här.

Räcker det inte med bara serien så är det verkligen värt att nämna extramaterialet som finns med på sista skivan. Mycket att titta på, med en humoristisk guidad tur genom huset bland annat – för den som vill gå bakom kameran även en lång bakom-film som ger stor insyn i hur det vara att spela in American Horror Story.

INGA KOMMENTARER