American Heist

Adrien Brody som sämst i förutsägbar rånarfilm.


Den amerikanska kuppfilmen har anor från 1900-talets början med “The Great Train Robbery” som tills idag följts upp av tusentals dåliga och bra kupper. American Heist kvalar in bland de dåliga med hjälp av sitt otroliga överspel och jobbiga förutsägbarhet.

American Heist BlurayI Sarik Andreasyan’s direkt-till-dvd-action följer vi bröderna James och Frankie (Hayden Christensen & Adrien Brody) när Frankie nyligen släppts från fängelse. Tio år har gått sedan bröderna sågs och James har på den tiden lagt brottsligheten bakom sig för att ordna upp sitt liv, medan äldre brodern Frankie fortfarande lever på fel sida av lagen.

Tillsammans med småtjuvarna Sugar (musikern Akon) och Ray (Tory Kittles) börjar Frankie planera den perfekta stöten. James lockas av de snabba pengarna och snart står bröderna återigen sida vid sida, maskerade med vapen i hand.

American Heist är en film som förlorar mitt intresse så snart Adrien Brody visar sig i bild. Han är på väg ut ur fängelse och gungar med kroppen som 50 Cent när han går. När han öppnar munnen för den första fnitterframkallande “tuffa” repliken så är det uppenbart – han har inte en chans att klara av den här rollen. Så fortsätter det och ju mer Brody anstränger sig för att vara cool, desto värre blir det – så till den grad att man tycker synd om Brody medan man avskyr hans karaktär.

Vid sidan av har Hayden Christensen hamnat som brodern James, en sävlig och initiativlös tuffing i blåsväder med sin förlorare till brorsa. Hans delaktighet i American Heist handlar förvånande nog mer om att vara ett stöd för Brody samt att motivera Jordana Brewsters medverkan genom en trist och enormt temposänkande kärlekshistoria. Christensen stog nog i centrum på pappret innan filmen spelades in, men det här ses inte i den färdiga produktionen där Brody spelar över som en clown och Christensen är lika kaxig som ett lamm hängandes över en klippkant.

Regissören Sarik Andreasyan har misslyckats att ta tillvara på alla inblandades talanger och gör ett dramatiskt manus till en knappt fungerande kuppfilm, där det enda som får mig att hålla ögonen öppna är när artisten Akon lever rövare på stadens gator utrustad med argt humör och automatvapen. American Heist är helt sonika en trist kuppfilm som varken tar fart eller skapar spänning. Tempot är slött, karaktärerna tunna och Brodys ständiga överspelande omöjligt att ta på allvar.