American Gigolo

Richard Gere satte standarden för stekare världen över.


Om du någonsin funderat över hur du ska bete dig för att uppnå det ultimata steket så är American Gigolo en ypperlig lektion. Richard Gere pumpar synthmusik med tidsfast åttiotalsdunk i sin Mercedez-Benz på väg mellan klientel i de finaste kvarteren av Hollywood. Han är en glädjeman för rika hemmafruar, en hett eftertraktad gigolo och den enda som på rätt sätt kan mätta uttråkade kvinnors frustande lustar. Han är mitt i smeten, han är “the shit”. Men allt det är på väg att förändras.

För när en av Justins (Gere) klienter blir våldsamt mördad så leder alla spår oväntat nog till honom. Någon försöker skapa en syndabock och nu är det upp till Justin med hjälp av klienten och älskarinnan Michelle (Lauren Hutton) att bevisa oskulden. Frågan är dock, finns det någon oskuld kvar i Hollywood?

American Gigolo BlurayAmerican Gigolo är en knepig film som mest blir sevärd för Richard Gere’s övertygande roll som gigolon Justin i samklang med manusförfattaren Paul Schraders uppfinningsrika berättelse. (Samme Schrader som skrev Taxi Driver, Mishima och delar av Raging Bull.) Filmen är lika forskande i de mer dolda sidorna av människor som Schraders andra filmer och böjde sig inte för att porträttera utanför heteronormen vilket var mer kontroversiellt i början på 80-talet än det är idag. I en värld av synd och sex (så att säga) rör sig Richard Gere som en ikon mellan kunder och han har pondus nog att komma undan med både lite misogynitet och homofobi, trots att det är hans jobb att hålla både kvinnor och män glada.

Lika mycket en spegling av en amerikansk kultur på väg mot fördärv som en thriller där det gäller att hitta vägen ur en ordentlig knipa när hela världen tycks stå på kant. Schraders manus tar tillvara på det mesta det kan innebära att vara en manlig prostituerad från ett perspektiv som ofta glorifierar den manliga sexualiteten. I sämsta fall verkar det vara ett yrke många män nog skulle trivas rätt bra med. Tjäna pengar, vara obunden och steka i Hollywood, en narcissistisk utopi som turligt nog skakas i fundamenten och ställer Gere att skådespela mer än bara en hjälte för kåta idioter, utan också en man makt i sin egen värld visar sig vara mindre än han trott.

American Gigolo är dock långt ifrån lika intressant som jag hade hoppats. Manuset är gediget, Richard Gere gör en bra roll som Justin och inblicken i åttiotalets rikemansvärld från utsidan är ok. Men jag lyckas aldrig fästa något större intresse vid varken mordhistorien eller generellt runt Justins kommande öde. Studien i personen Justin är intressant men i långa loppet så håller inte American Gigolo mig alert och intresserad med annat än att det är funkigt och roligt. Den här amerikanska gigolon har inte åldrats väl med andra ord och det som gjorde den till något speciellt för över trettio år sen känns inte väldigt kontroversiellt idag.