Amazonkvinnornas guld (Gold of the amazon women)

Amazonkvinnor är min nya passion.


Från att varit milt intresserad av amazonkvinnor har jag precis gått till att vara en stor beundrare. Det är svårt att sluta tänka på de här pilbågeskjutande kvinnorna som lever med män som sexfångar i den djupaste av djungler, självförsörjande, stolta personer som arbetar i lag med varandra för bevarandet av sin egna perfekta framtid, fortfarande besparade den moderna världen med larvig stress och höga krav.

Pengar och rikedomar intresserar dem inte trots att det finns ett överflöd av gamla skatter redo att plockas. Och det är på grund av de här rikedomarna som amazonerna får möjlighet att lära sig om världen bortom trädstammarna, då opportunisterna är många och sökandet efter djungelns skatter tycks framstå som en enkel metod att snabbt skaffa sig rikedomar bortom allas fantasier. De flesta expeditionerna decimeras innan de hinner fram till själva skatten, men vissa äventyrare, som den blonde högreste Tom Jensen tar sig fram helskinnade bara för att stå öga mot öga med en klan amazonkvinnor, som inte direkt är sugna på att lämna ifrån sig sitt guld – trots att de inte bryr sig om det…

Amazonkvinnornas guld är ju såklart inte en föregångare till Avatar utan direkt skapt för TV och påkostad med de premisserna. Det hela börjar på ett mondoinspirerat sätt när vi följer Tom Jensen och Luis Escobar (Bo Svenson & Richard Romanus) genom djungeln och tar del av de kulturer, giftormar, giftmyror och annat motstånd som de stöter på. Hack i häl har de den lustigt döpta Clarence Blasko som inte bara har ett dundercoolt namn för en badguy men även spelas perfekt av Donald Pleasence, en kort man i hatt som du säkert känner igen utan att kunna placera honom från var. Vid resans slut väntar den sköna amazondrottningen Na-Eela, av Anita Ekberg personifierad som en stark kvinna med besserwisser-svar på i stort sett allt. Så karaktärer stöpta i gamla former finns det gott om, men det är inte för att insupa ett brett spektrum av individualism som du ska se Amazonkvinnornas guld. Det finns gott om andra anledningar.

Genom att vara en lågbudgetproduktion direkt för tv så gäller det att vara kreativa i skapandeprocessen och verkligen, här har det inte tagits lugnt med uppfinnarrikedomen. Till exempel så kan en radiostyrd helikopter fungera lika bra (nästan, eller nej, inte alls) som en riktig helikopter i digra actionsekvenser där det är helt uppenbart att det leks med perspektiv för att lura oss i publiken, trick som inte riktigt går hem men istället erbjuder ofantliga möjligheter till att garva hårt, högt och länge. Hela filmens behållning finns i det faktum att det är riktigt dåligt skapt med en ändå väldigt roande berättelse och mängder av tokiga händelser som förmodligen såg bättre ut på pappret än i själva slutresultatet. Skattjägare är ju alltid roligt och ta med en hel klan amazonkvinnor så blir det, i alla fall från mitt manliga, beundrande perspektiv direkt bättre.

Gillar du mondo/exploitation/b-film så är Amazonkvinnornas guld ett måste att se. Den är rolig, har två svenska skådespelare med plus mängder av tokigheter, det skjuts vilt med både pistoler och pilbågar, flygs helikopter och bjuds på ett rent ut sagt förvirrande avslut på en redan tunn handling. En film som endast ska ses för sitt ”historiska värde” och för att det är så supermysigt och häftigt som det bara kan bli.

Utgåvan kommer från Studio S och det är blandad kvalité minst sagt. Bitvis så dålig bild att jag trodde att min dvd-spelare hade gett upp, vilket inte var fallet – trots det en måste-se-film som du inte får missa om du tycker om konstiga, dåliga gamla filmer.

INGA KOMMENTARER