The Amazing Spiderman 2 Poster

Garfield visar återigen att han är den bäste Spindeln.


Livet leker och Spindelmannen har sen sin debut i förra filmen gått och blivit en både älskad och hatad figur ovanför New Yorks gator. Det är studenttider för honom och Gwen (Emma Stone) och det verkar som om att allt i framtiden ser ljust ut. Men så är det såklart inte.

För på det enorma företaget Oscorp så händer det alltid spännande saker. Den här gången är det en tekniker på företaget (Jamie Foxx) som efter en olycka involverande mycket elektricitet förvandlas till Electro, en av de farligaste bovarna i Marvels universum. Samtidigt återser Peter barndomsvännen Harry Osborn (Dane DeHaan) då han återvänt till New York för att ta över Oscorp efter sin avlidne far, ett återseende som kommer bli omtumlande på alla sätt.

Amazing Spider-man 2 BlurayElectro är inte den enda skurken som ställer till oreda i staden då det här är filmen som introducerar en av de häftigaste karaktärerna någonsin, Green Goblin. Och om inte det vore nog så görs det ett ärligt försök att spränga hela stan med hjälp av den bepansrade ryssen Aleksei Sytsevich som spelas fantastiskt bra av Paul Giamatti. Det blir nonstop-action hela filmen och mitt i allt så ska Peter Parker och Gwen Stacy samtidigt försöka leva ett normalt liv och lösa sina relationsproblem, vilket inte är så lätt när det ständigt kommer någon runt hörnet med ett nytt, fulladdat domedagsvapen.

Marc Webb har blivit varm i kläderna med sina The Amazing Spider-Manfilmer nu och de blir mer och mer lik serietidningen med ett snabbare berättande och många fler one-liners från superhjälten som även om de ibland känns otroligt ostiga ligger i linje med det Spindelmannen faktiskt säger. Han är en Marvels yngre superhjältar och i den här filmen kommer det verkligen fram att han lika gärna svingar sig mellan hustak i New York utan bekymmer som att bekämpa brott.

Spindelmannens förflutna ges mer klarhet medan framtiden för spindeln känns alltmer oviss när eftertexterna börjat rulla. Den tredje filmen kommer att ta vid i ett väldigt intressant skede och jag ser verkligen fram emot att få se den. Det är även Marc Webb som styr då, tack och lov, för jag tycker att han gör ett utmärkt jobb i att återuppliva Spindelmannen som genom Tobey Maguire blev en riktig tråkmåns. (I Spiderman 1,2 & 3) Andrew Garfield axlar fortfarande rollen galant och då främst i samspelet med Emma Stone som får till en väldigt ovanlig gnista i en spektakelfilm av den här kalibern.

Action och fighter är det gott om och kanske lite för mycket om jag ska vara helt ärligt. Hade jag fått stryka något i manuset till fördel för utvecklingen av det unga kärleksparet eller mer runt Green Goblin så hade det blivit den galne ryssen. Det är aningen i överkant med tre badguys även om det gör filmen väldigt explosiv och underhållande.

Gillade du den första The Amazing Spider-man så har du nog inga problem med den här lyckade uppföljaren heller. Den har inte ett lika starkt persongalleri men tar tillvara på enormt många olika karaktärer på ett reko sätt. Som sagt, med färre bovar så hade det varit en bättre film – även om den hade innehållit mindre fart och fläkt.