Alyce dvd

Alyce i Underlandet.


Förutom att Alyce innehåller den bästa styckningsscenen jag sett sedan Cold Fish släpptes på dvd i Sverige så är det även en iskall thriller, en lågmäld drogberoendesaga och en kvinnlig käftsmäll riktad mot precis alla, den ledande rollen oerhört välspelad av Jade Dornfeld i en omväxlande sjuk, rolig och skrämmande värld som bara blir mer och mer vriden ju längre ner i fördärvet Alyce tar oss.

Alyce och Carroll (Tamara Feldman) beger sig mot den vanliga favoritklubben där lusten efter “Velvet cake” och en rolig helkväll snabbt byts ut mot gråt och hämndkonspirationer när Carroll fått reda på att pojkvännen Vince (James Duval) gått och kärat ner sig i en annan. De två besvikna damerna rör sig hemåt efter att ha inhandlat lite välbehövliga droger och bestämmer sig för att fortsätta festen på Alyce’s hyresbyggnads tak, inte alltid den bästa festplatsen för två överförfriskade och småledsna kvinnor. En olycka är oundviklig och leder dem båda strikt på nya skilda vägar i livet, där Carroll drar det kortaste strået – fast kanske är hennes nya tillvaro i sjukhussängen en belöning jämfört med det som Alyce kommer att få uppleva under de närmaste veckorna. Som minst sagt kommer bli väldigt händelserika…

Förutom den någorlunda sega inledningen av Alyce som faktiskt skrämde bort mig inte bara en utan två gånger innan jag den tredje satt igenom hela filmen så är det här en riktig pärla. Inledningen är fingerpekande och vi får lära oss mycket om Alyce och introduceras till några viktiga biroller som spelas av James Duval, Eddie Rouse och Whitney Anderson’s innan allt det mediokra ska vävas ihop av något så haksänkande, skrämmande och chockerande underbart att jag knappt kunde sluta rysa.

För när presentationen är färdig och de flesta slängkyssarna till Lewis Carrol’s originalberättelse Alice i Underlandet delats ut (som en droghandlare med tophat, Carroll Lewi’s namn, Alyce och mycket mer mindre uppenbara saker) så är det dags att starta motorerna och köra igång det jag trodde skulle underhålla mig under hela filmen, men som gott och väl dämpar mitt behov under den andra halvan. Gott om variation, skumma sekvenser som skitläskiga sjukhusscener och en förstagångsstyckning som saknar like i filmens värld. Det blir rått, sexigt, coolt, opassande, förödmjukande och förlösande i en av årets mäktigaste bubblare på den svenska dvd-marknaden.

Kulturfrämjarna på Njutafilms har verkligen gjort en jättetjänst när de lade till Alyce i sin katalog och det är definitivt en film som jag kommer rekommendera snabbt så snart någon söker efter en annorlunda, spännande och innovativ film med både smart och konstigt overklig handling. En applåd för distributören är på sin plats och givetvis klappar jag så hårt som en sälunge hög på kokain skulle så att filmskaparen Jay Lee (tidigare Zombie Strippers bland andra) också hör. Fast det gör han nog ändå inte… En film du måste se, den har allt det okonventionella du behöver variera dig med!

Om du funderar varför jag helhjärtat rekommenderar Alyce och ändå bara ger den en trea är så är det mest på grund av den sega inledningen som inte direkt fångar mitt intresse. Berättartekniken är inte heller direkt superspännande, dock utan att det blir tråkigt. De sista tjugo-tjugofem minutrarna är den största anledningen att se filmen och vore det en kortfilm i det tempot skulle jag med enkelhet gett Alyce en stark fyra, men uppdelat på hela speltiden blir det inte mer än en stark trea. Så det så.

INGA KOMMENTARER