404 - Sidan kunde inte hittas.
We're sorry, but the page you are looking for doesn't exist.
Du kan gå till hemsidan

VÅRA SENASTE INLÄGG

RIta Haywort är Gilda

Noir är inte bara män i hatt och mörka skuggor.


Rita Hayworth tar sig an två män i rollen som Gilda, en kvinna med hämnd i bagaget och ett lurigt sätt att kräva den. För att ge igen och sabotera för Johnny (Glenn Ford), en uppkomling inom den illegala casinobranschen, så gifter hon sig med Johnnys chef Ballin. Nej, inte dvärgen i Hobbitfilmerna utan en lång man som mer ser ut som en alv, spelad av George Macready. Hennes val av hämnd visar sig snart vara ett dåligt och de tre hamnar i en dödlig triangel av svek, lögner och hat.

Gilda BlurayGilda är en film från mitten av fyrtiotalet och är lika mycket ett festligt firande att 2:a Världskriget tagit slut som den sitter på alla karaktärsdrag av en Film Noir, genren som skulle komma att dominera i Hollywood i efterkrigstiden. Skillnaden mellan Gilda och många (de flesta) andra Film Noirs är att den inte spänner ögonen direkt i vad männen i handlingen gör och känner utan istället porträtterar Rita Hayworth som en glamourös Femme Fatale som inte bara kan ställa till med trubbel utan också ser helt fantastisk ut när hon gör det.

Ljussättning, kostym, scenerier och dialogen är till ständig fördel till Hayworth och det är ingen tvekan om att hon älskar varenda minut. Hon glänser i allt från bitiga replikskiften över en snygg drink till mindre övertygande sång- och dansscener, där Hayworth faktiskt kunde ha fått bättre koreografi och möjligen en större klänning. Regissören Charles Vidor gör det allra mesta han kan av att hålla Hayworth åtråvärd vilket borde vara rätt enkelt med tanke på att hon var en av tidens “sexbomber” för att uttrycka det lite klantigt.

Handligen i Gilda är sammanfattningsvis lovande men filmen lider mycket av en alldeles för lång speltid och väldigt mycket kallprat som inte leder någonstans. Uppbyggnaden av karaktärer och relationer inledningsvis är otroligt välgjort och håller mig på tårna totalt den första timmen. Men så snart den efterlängtade twisten ska komma så tröttnar jag rätt snabbt. Mest på grund av att studien av Hayworth blir alltmer påträngande och att det som borde eskalera handlingsmässigt snarare saktar in.

Gilda håller ändå stilen rakt igenom och är en hyllad film av många Film Noir-enusiaster (bland andra Martin Scorcese och Baz Luhrmann som talar varmt om den i extramaterialet) men personligen så föredrar jag de mer hårdkokta, detektiv- eller mordhistorieinriktade 40-talsfilmerna där det mesta är känslolöst och stenhårt. Här blir det lite för mycket snack, lite för lite action.

Bruce Dern & Will Forte i Nebraska

Bitterljuvt på en annorlunda roadtrip.


Will Forte är komikern som främst gjort sig känd genom att vara en av veteranerna i Saturday Night Live eller i barnsliga komedier, mest framträdande – McGruber. I Nebraska ser jag honom för första gången i en helt annan roll, en mycket övertygande roll, som passar honom väldigt bra. I en film som hamnat mellan stolarna men som nominerades till hela sex Oscars och vann “Best Actor” i Cannes. Inte illa.

Nebraska BlurayTillsammans med Bruce Dern ger han sig ut på en amerikansk roadtrip i rollen som David Grant, son till Woody (Dern) och i vuxen ålder fortfarande nyfiken på om hans pappa någonsin varit intresserad av sina barn. Eller om han bara tagit hand om dem för att de råkat komma till världen. Passande nog har Woody fått reda på att han vunnit en miljon dollar då han mottagit reklam där han utnämns som “en av vinnarna” och för att få tid med sin far bestämmer David sig för att skjutsa honom för att hämta “vinsten”. Vägen genom Amerikas föredetta blomstrande industristäder kantas av små äventyr och gamla och nya bekantskaper. När Woody återupplever sitt förflutna och David får lära sig mycket om sin barndom, sin familj och sig själv.

Filmad i en ljus gråskala (svartvitt) ser inte Nebraska ut att vara mycket till en roande rulle att slå sig ned med varken en solig eller ruskig kväll. Det konstnärliga ställs dock åt sidan för att Bob Nelsons magnifika manus och karaktärer ska få leva ut till fullo – och de gör de verkligen. Nebraska har en bastant samling skådespelare att förlita sig på med rutinerade Bruce Dern vid rodret och “rookien” Forte som andrestyrman. Tillsammans skapar de en otrolig dynamik och en personkemi som är svårslagen. Bob Odenkirk som spelar den äldre framgångsrike brodern till David gör också han en av sina bästa roller. Sen finns också, ska inte glömmas och är svårglömd: June Squibb. Hon spelar modern och en ordentligt bestämd sådan. Hennes roll är både humoristisk och oumbärlig. Utan henne hade det här inte alls varit en lika bra film då hon levererar repliker som om de inte ens vore skrivna, utan det naturligaste hon kunde ha sagt i varje situation.

För en bra film är det. Budskapet om att leva ut drömmar, hopp och förhoppningar innan det är försent lämnar ingen oberörd och Nelsons manus är långsamt men detaljerat. Filmen håller ett konstant lågt tempo precis som Alexander Paynes filmer ofta gör och precis som i About Schmidt och Sideways så tappar man inte intresset. De olika släktingarna, vännerna och övriga personer som vi får möta på vägen gör att det alltid finns något att titta på eller lyssna till. Miljöerna, musiken och filmens bitterljuva känsla är allt annat än tradiga och Nebraska förblir en trevlig varning om att det kanske är bäst att göra det man tänkt, innan det är försent.

Gillar du amerikansk litteratur, kanske Kerouac så är det här definitivt en film att lägga vantarna på. Den romantiserar, bedrar, oroar och underhåller. Det är helt enkelt en komplett film som slår an på strängarna utan att det blir några onödiga vibrationer. Har du missat den, ge den tid även om den kanske ser lite trist ut. För det är den inte.

Nicole Kidman i Grace of Monaco


Skönheten i Monaco, böcker och film i potten!


Snart är det dags för Nicole Kidman att underhålla oss i den glamorösa rollen som Grace Kelly, en av tidernas största filmlegender. Hur gick det egentligen till när hon lämnade Hollywood och tog sig till Monaco för att tillsammans med furst Rainier III leka familj? Jag vet inte, inte helt säker på att filmen berättar allt heller – men det jag vet är att Nicole Kidman får det mesta att bli bra, så jag rekommenderar att ni chansar!

Skulle inte filmen vara nog så finns det även en tung bok om Grace skriven på över 300 sidor av Jeffrey Robinson. Den kan man också vinna i den här tävlingen, så gillar du inte film så har du ändå möjligheten att bli nöjd. Fast vem gillar väl inte film?

Allt du behöver göra är att svara på en enkel motiveringsfråga samt hitta de tre felen som smugit sig in i den undre bilden här nedanför. Vi staplar upp det så att det inte går att göra fel. Läs nedan.


Tävlingen:

Fråga 1:Hitta tre fel i den nedre bilden!
Finn 3 fel

Fråga 2: Motiveringsfråga
Vem tycker du är tidernas största filmlegend? Motivera varför i ditt svar.

Skicka dina svar till oss på kontakt@filmforalla.se senast den 1:a Oktober så är du med och tävlar! Glöm inte att skicka med din adress, utan den kan vi inte skicka ut vinster! Ni tävlar om 3 filmer (på bluray) och 3 böcker!

Trailer:

3 Days to Kill i Paris

Rolig thriller med en vaken Kevin Costner


Herr Costner må ha gått och blivit en avdankad gubbe i Hollywoodsvängarna men i 3 Days to Kill, en thrillerkomedi av mystiskt namnade regissören McG, så lever han ut livet som rutinerad lönnmördare, nybliven familjefader och snabbt döende sjukling. Vi följer honom som Ethan Renner, en snubbe man inte vill bråka med.

3 Days to Kill BlurayBehållningen i 3 Days To Kill är Kevin Costner och den humor det går att dra ur att en lönnmördare faktiskt också kan vara “vanlig” pappa till en mindre munter tonårsdotter. Filmen utspelar sig i vackra Paris och har en visuellt spännande stil som det bara är att tacka Charlie’s Angels-regissören McG för. En regissör som inte bara har en lustig signatur utan här också faktiskt lyckas blanda en snygg cocktail av thriller, action och komedi.

Bristen i McG’s film är de att den med de lyckade ingredienserna även försöker blanda i en romantiskt lagd familjär sak där familjen Renner återförenas efter att pappan varit ute på jobb i säg 15 år. Samtidigt som han nu bestämt sig för att dra sig tillbaka från att skjuta folk för pengar och ta sitt ansvar på hemfronten, ja då dyker det upp ett jobb som han inte kan tacka nej till. Naivt nog försöker han att göra allting samtidigt, vilket självklart inte blir särskilt enkelt och definitivt inte smärtfritt. Det blir däremot underhållande att titta på, då de två världarna inte går att hålla isär och hans tonårsdotter verkligen bestämt sig för att inte släppa taget om sin pappa nu när han äntligen kommit tillbaka.

För mig som har ett par döttrar själv så går det sentimentala och den obstinata dottern hem flera gånger än inte, men jag tycker mig känna att det blir aningen dravligt och enkelt i långa loppet. Det är ändå bra att filmen har de här slags parallella världarna eftersom det bromsar katt-och-råtta-leken som pågår på sidan av familjelivet. Och som tur är så tar inte familjen överhanden förrän mot slutet av filmen och tills dess är det lätt att njuta av action- och thrillermomenten. Som ändå oftast blandas med det familjära för att ställa om hemska scener till lättsamma och roliga. Man vill ju skratta liksom.

Manuset av bland andra Luc Besson är oväntat smart och fungerar tack vare att det finns mycket mer i bakgrunden som jag inte nämner här i min text. Vill inte berätta allt, men 3 Days to Kills mörkare sida hade mycket väl kunna vara en ordentlig sockerbit för rena thriller-älskare där ute, nu är den mer en lightversion, vilket jag personligen känner att jag föredrar.

Costner överraskar och det är roligt att se karaktärerna han spelar mot som spelas av bland andra Connie Nielsen och Amber Heard. Förstnämnda underspelad och sistnämnda överspelad. Heards roll hade passat bättre i en Avengersfilm än här men det fungerar, på gränsen till att det blir en parodi. Störst utrymme av de kvinnliga skådespelerskorna har dock uppkomlingen Hailee Steinfeld som setts i både True Grit och Ender’s Game på senaste. Hennes insats är helt ok, hon tar mig inte med storm men visst, jag tror på hennes roll och det är mycket värt.

Har du letat efter en lättsammare, lättsedd thriller som vinkar med hela handen till alla föräldrar där ute med tonårsdöttrar- och söner? Då har du hittat helt rätt film. Den fungerar nog hyfsat för alla andra också, men bäst blir det nog till just den smala målgruppen, eller för dig som helt enkelt bara saknat en film med mycket fokus på Costner – för det får man helt klart här.

The Amazing Spiderman 2 Poster

Garfield visar återigen att han är den bäste Spindeln.


Livet leker och Spindelmannen har sen sin debut i förra filmen gått och blivit en både älskad och hatad figur ovanför New Yorks gator. Det är studenttider för honom och Gwen (Emma Stone) och det verkar som om att allt i framtiden ser ljust ut. Men så är det såklart inte.

För på det enorma företaget Oscorp så händer det alltid spännande saker. Den här gången är det en tekniker på företaget (Jamie Foxx) som efter en olycka involverande mycket elektricitet förvandlas till Electro, en av de farligaste bovarna i Marvels universum. Samtidigt återser Peter barndomsvännen Harry Osborn (Dane DeHaan) då han återvänt till New York för att ta över Oscorp efter sin avlidne far, ett återseende som kommer bli omtumlande på alla sätt.

Amazing Spider-man 2 BlurayElectro är inte den enda skurken som ställer till oreda i staden då det här är filmen som introducerar en av de häftigaste karaktärerna någonsin, Green Goblin. Och om inte det vore nog så görs det ett ärligt försök att spränga hela stan med hjälp av den bepansrade ryssen Aleksei Sytsevich som spelas fantastiskt bra av Paul Giamatti. Det blir nonstop-action hela filmen och mitt i allt så ska Peter Parker och Gwen Stacy samtidigt försöka leva ett normalt liv och lösa sina relationsproblem, vilket inte är så lätt när det ständigt kommer någon runt hörnet med ett nytt, fulladdat domedagsvapen.

Marc Webb har blivit varm i kläderna med sina The Amazing Spider-Manfilmer nu och de blir mer och mer lik serietidningen med ett snabbare berättande och många fler one-liners från superhjälten som även om de ibland känns otroligt ostiga ligger i linje med det Spindelmannen faktiskt säger. Han är en Marvels yngre superhjältar och i den här filmen kommer det verkligen fram att han lika gärna svingar sig mellan hustak i New York utan bekymmer som att bekämpa brott.

Spindelmannens förflutna ges mer klarhet medan framtiden för spindeln känns alltmer oviss när eftertexterna börjat rulla. Den tredje filmen kommer att ta vid i ett väldigt intressant skede och jag ser verkligen fram emot att få se den. Det är även Marc Webb som styr då, tack och lov, för jag tycker att han gör ett utmärkt jobb i att återuppliva Spindelmannen som genom Tobey Maguire blev en riktig tråkmåns. (I Spiderman 1,2 & 3) Andrew Garfield axlar fortfarande rollen galant och då främst i samspelet med Emma Stone som får till en väldigt ovanlig gnista i en spektakelfilm av den här kalibern.

Action och fighter är det gott om och kanske lite för mycket om jag ska vara helt ärligt. Hade jag fått stryka något i manuset till fördel för utvecklingen av det unga kärleksparet eller mer runt Green Goblin så hade det blivit den galne ryssen. Det är aningen i överkant med tre badguys även om det gör filmen väldigt explosiv och underhållande.

Gillade du den första The Amazing Spider-man så har du nog inga problem med den här lyckade uppföljaren heller. Den har inte ett lika starkt persongalleri men tar tillvara på enormt många olika karaktärer på ett reko sätt. Som sagt, med färre bovar så hade det varit en bättre film – även om den hade innehållit mindre fart och fläkt.

Kevin Costner i 3 Days to Kill

Kevin Costner i högform, vinn hans senaste film!


Nu är det snart dags för 3 Days To Kill att släppas på bluray den 17:e September, på dvd och VOD i filmtokiga landet Sverige. De flesta av oss funderar mycket på vilket parti vi ska rösta på och sånt men det är inte allt här i världen. Ta ett par minuter av funderingarna och investera dem i att skicka ditt bidrag till vår tävling, där tre vinnare får en varsin bluray av 3 Days To Kill, en riktigt fartfylld rulle med självaste Kevin Costner i huvudrollen.

Saxat från Scanbox Vision
När den hårdkokte CIA-agenten Ethan Renner (Kevin Costner) hamnar på sjukhus efter ett misslyckat uppdrag, får han veta att han bara har månader kvar att leva. Han omvärderar snabbt sitt liv och beslutar sig för att förbättra sin usla relation till sin fru och dotter som han under alla år tagit avstånd från av säkerhetsskäl. Men innan han blir fri måste han utföra ett sista uppdrag, att oskadliggöra en av världens mest hänsynslösa terrorister. Ett tufft jobb för en dödssjuk agent som samtidigt ska försöka hålla koll på sin tonårsdotter som inte har några högre tankar om honom. Lyckas han kommer han få testa en ny medicin som eventuellt kan rädda hans liv.


Tävlingen

Svara på ett par enkla frågor och skicka dina svar till oss på tävlingen är avslutad innan den 23:e September. Glöm inte att skicka med din adress, utan den – ingen vinst.

Fråga 1: Vad kallas byggnaden i bakgrunden som ses på bilden ovan?

Fråga 2:Motiveringsfråga
Vilket är det vackraste landet du besökt (Sverige räknas om du inte rest) och varför tycker du det?

De tre bästa rätta svaren med bra motiveringar vinner en varsin bluray av filmen. Har du inte hört något om den tidigare så ta en titt på trailern nedan. Det är mycket fart och fläkt!

Trailer: