Robert Redford i All Is Lost

En man. En båt. Ett hål i båten.


Allt är förlorat när en man mitt ute på Indiska Oceanen vaknar av att hans segelbåt börjat ta in vatten. En kringdrivande container fylld med joggingskor har drivit in i båtens sida, slagit hål på skrovet och samtidigt förstört all kommunikationsutrustning. Nu är mannen, vars namn vi aldrig får reda på, själv på havet och hans båt är inte i gott skick. Vad gör man i det läget? Hur överlever man på havet i en sjunkande båt? Se All Is Lost, en film med alla svaren, en snabb kraschkurs i överlevnad samtidigt som det är ett spännande drama med en briljerande Robert Redford i huvudrollen, den enda rollen i den här filmen.

All is Lost BlurayHelt klart så är All Is Lost en typisk film som jag fått hem för att recensera och alltid hoppat över. Den har Redford, ett omslag med en båt i stormigt väder och inget av de två drar till sig mitt intresse direkt. Men visst, jag borde inte dömt efter mina fördomar och bara stoppat i filmen i spelaren, för så fort jag nu äntligen gjorde det så fastnade jag.

Det är en enkel men väldigt spännande berättelse om 12 dagar då en man ensam kämpade för sin överlevnad mitt i ingenstans, utan hjälp i sikte. Från att ha varit en lycklig ensamseglare i soligt väder förvandlades han till en marin Bear Grylls som utvinner dricksvatten ur saltvatten genom att låta det dunsta i solskenet, för att få ur ett halvt glas om dagen.

Tankarna om hur snabbt ett liv kan förändras eller kanske rakt av förloras kommer som på posten och All Is Lost är en påminnelse om att man kanske borde ta tillvara på lite fler dagar än man gör, även om det är trevligt att bara slöa bort någon dag här och där också såklart. Mannens kamp är inspirerande och hans uppenbara kunskaper i överlevnadsteknik både imponerande och lärorika.

Redford gör en briljant roll som ensamseglare i trubbel och trots att han inte säger mer än ett par- tre svärord under hela filmen, förutom i en kort introduktion, så är det gripande och enkelt att förstå vad som händer, vad han gör, även om prioriteringarna och risktagandet ibland kan tyckas omotiverade.

Kommer du fortfarande ihåg Tom Hanks som strandad kompis till volleybollen Wilson i storfilmen Cast Away och minns den med glädje så är kanske All Is Lost något för dig. Samma tunga känsla finns, minus de komiska inslagen och den stora personliga utvecklingen som Hanks gör. All Is Lost utspelar sig under en relativt kort tidsperiod men lyckas under den få med i stort sett allt en film på havet kan behöva. Stormar, hajar och hopplöshet är bara tre av många ingredienser och även om situationen kan kännas distant så gör regissören J.C. Chandors alla tricks med kameran att det känns väldigt aktuellt och ibland är det till och med risk för lite sjösjuka.

Definitivt en film att se, även om den inte ser så intressant ut vid första anblicken.