Ryan Gosling & Kirsten Dunst i All Good Things

En mörk film som tar tillvara Ryan Goslings skådespel.


Lyckliga familjebilder i Super 8-format inleder All good things. Det är familjen Marks som firar en liten cowboys födelsedag och födelsedagsbarnet heter David. Nästa gång vi ser honom har han växt upp och är klädd i smoking – på väg till Katherine McCarthy’s lägenhet för att fixa en läcka i köket.

Slumpen faller sig så väl att under rörmokeriet, som inte blir särskilt bra, så finner David och Katie varandra så snabbt att hon följer med till den lilla festivitet Davids far Sanford (Frank Langella) har arrangerat, han är en fastighetsmagnat med stort inflytande och makt. Imperiet växer och det ska firas, men David är inte intresserad och riktar in sin uppmärksamhet på den nya bekantskapen han stiftat med Katie.

David var bestämd på att inte följa i sin fars fotspår men han intresserade sig aldrig för varken fastigheter eller stora rikedomar. Han slog sig ned med Katie och flyttade till Vermont där de båda öppnade hälsomatsbutiken All good things. Lyckliga som få utan bekymmer inför varandra levde de där det goda sjuttiotalslivet. Men David fick aldrig någon vila från sin fars önskan om en förstfödd arvinge, inte heller kunde han glömma sitt förflutna och den barndom som under berättelsens gång kommer visa sig vara bra mycket mer än ponyridning, cowboys och födelsedagstårta. En mörk hemlighet ligger och lurar i bakgrunden – starkare minnen än David kan förtränga eller ens hantera.

All good thingsAll good things är baserad på en verklig historia som utspelade sig över 30 år i USA. Ett lyckligt par förvandlades med tidens gång till två splittrade personer som levde tillsammans men ändå väldigt långt ifrån varandra. Filmen spekulerar kring orsakerna till den här olyckliga utvecklingen och medan situationen förvärras dem emellan så stiger spänningen lugnt och försiktigt, tills bägaren rinner över. Vi som tittar får veta mer och mer i lagomt portionerade bitar och ingen solskenshistoria i världen hade kunnat balansera det mörker som till slut faller över David och Katie, som till en början flyter runt på ett rosa moln av total lycka och framtidshopp.

Kirsten Dunst spelar Katie som ställs med och emot David (Ryan Gosling). Både i gott och ont lovar deras roller att stå bredvid varandra och det gör de båda så väl så. De utvecklas båda två till helt andra personer än de spelar i inledningen och transformationen utförs galant som en morot för filmens utveckling. David tar ett jobb hos sin far mot sin vilja, ett beslut som kommer visa sig avgörande för den framtida lyckan. David vägrar också Katie en familj när hon börjar prata barn och framtid, ett beslut som inte tas lätt och hon söker sig till trösten hos både drogerna och familjen medan kampen i relationen blir allt mer individualistisk.

Ett spännande och ovanligt mörkt drama med ett par av de snällaste i branschen, Kirsten Dunst och Ryan Gosling. Det fungerar väldigt bra även om det ibland saknas lite kraft i scenerna. Ryan Gosling har mest tid i bild och hans förvandlingsprocess är riktigt omfattande och involverar tid både som singel, gift, kvinna, anhållen och filmens berättare. Vi följer David i hans förvandling och det är lätt att dra paralleller från hans sinnesstämning till hur film går från att utspela sig på dagar till nätter. Dunst försvinner tyvärr lite i skugga av Gosling – men när hon syns gör hon verkligen sitt till att All Good Things blir en sevärd film.

Ett intensivt manus som lyckas sammanfatta nästan hela trettio år på strax under två timmar, det är tight med några få transportsträckor som en av de få störningarna. Kompetenta skådespelare i birollerna gör att allt känns professionellt utan att någon gång tappa i realism.

INGA KOMMENTARER