Mossiga ninjor vs. mossigt utklädda ninjor i aliendräkter.


Som ett skämt fungerar det här, som en parodi på gamla Star Trek-filmer och virala videos på youtube. Ninjor har ju varit populära sen flera år tillbaka, vare sig det är överviktiga män i sina cosplay-kostymer eller faktiska japanska ninjor så brukar man ju vrida på huvudet. Mest för ninjorna av det larvigare slaget. Aliens har ju kanske inte någon guldålder just nu, men har alltid varit poppis, redan innan Ridley Scott ikonförklarade dem.

Att fösa ihop aliens och ninjor låter ju som en kalasidé. Och att inkludera fyra olika typer av ninjor, varav en överviktig, en på gränsen till queer, en kvinnlig och en typiskt manlig tuffingninja låter ju helt orimligt trevligt och roligt, sånt här får man ju bara se i animerade filmer annars. Ställ dessa fyra ninjor mot ett gäng män i gråa dassiga kroppsstrumpor med svans och alienhuvud, lägg till lite ”Hey-would-you-pull-that-string-evenly” effekter och en fatalt larvig blandning slagsmål så verkar det ju än roligare, än mer galet och teoretiskt riktigt bra!

När man sen sitter där, laddad för en komisk splatterfilm som man vet är omöjlig att ta seriöst, ja då kommer han och knackar på dörren. Besvikelsen kommer på besök. Så fort han satt sig ned så förstår man att det här kommer bli en riktigt tråkig filmkväll och att filmen är orsaken.

Nu när splattergenren lockar en större publik än de flesta tror så kommer det fler och fler filmer och det räcker inte med en cool titel längre. Japanerna har alltid för mig stått bakom kvalité och bra effekter baserat på vad jag sett – men ”Alien vs. Ninja” lever inte upp till några förväntningar, förutom i den ascoola titeln.

För det första så är det dags att sluta använda japaner med runda ansikten för att skapa komedi. De är inte roligare bara för att de har runda ansikten – och ninjan med den avsiktligen komiska rollen här är riktigt dötråkig. En antininja både i utseende och beteende som bara gnäller och gömmer sig.

Den enda glimten av humor som istället för antininjan syns, är en fortsättning på de tematiska trakasserierna den kvinnliga ninjan får utstå under filmen. I ett slagsmål med en långsvansad alien så visas det typiskt sexuella ställningar och gnidningar i en fight som jag misstänker är den första av sitt slag. Det är lite chockerande och blir en snackis men det är inte roligt. Och då menar jag inte i det i någon feministisk mening utan det är helt enkelt inte roligt. ”Alien vs. Ninja” saknar all form av möjlig förnyelse förutom det här och använder sig snarare av grejer som setts sen sjuttiotalet än att prova något nytt. Det är synd och skam eftersom många kommer se filmen på grund av den kultstatus som skapats redan innan releasen.

Nej, ”Alien vs. Ninja” är en dåligt spelad och tråkig splatterrulle som har alla komponenter som behövs, bara i dålig tappning. Mannen som byggt ihop det har gjort ett dåligt jobb och nöjt med sig med för lite. Jag är säker på att många citatvideos på Youtube kommer skapa förtjusning men förutom det så är det här en av de sämre filmerna jag sett på ett bra tag.

För att fördjupa lite om skaparen (Seiji Chiba) så vill jag istället berömma honom för manuset till ”Death trance” från 2005, där han var en av fyra förvisso som skrev – men det är en mycket bättre film, i en annan genre. Se den istället, eller undersök vidare om någon annan av Chiba’s ninjafilmer håller högre klass, han har varit i ett ninjastim sen 2009 och innan dess var det samurajer. Det syns att han arbetat med slagsmålsscener tidigare – då de är de enda som skulle kunna locka någon att se ”Alien vs. ninja” igen. Det och såklart extramaterialet – det är ofta väldigt intressant att se bakom filmen-dokumentärer till märkligt misslyckade filmer.

Tyvärr så blir det inte mer än en etta i betyg för den här filmen, den kom inte ens i närheten av mina förhoppningar och var inte heller särskilt bra i sin egen genre. Det finns en uppsjö av moderna och äldre asiatiska (främst japanska) splatterfilmer som du hellre kan se, som Mutant girl squad till exempel, eller till och med den film som jag nämner som dålig där – Vampire girl vs. Frankenstein girl.

En liten notis om utgåvan på dvd som jag måste nämna är att en bit in i filmen så finns det en bildruta som inte hör hemma i “Alien vs. Ninja”. Jag vet inte var den kommer ifrån men det blev några minuters slowmotionuppspelning för att kunna identifiera den. Titta på bildrutan och lämna en kommentar om du känner igen vilken film den kommer från. Klicka här.

INGA KOMMENTARER