Sacha Baron Cohen glänser.


Att den engelska gangsterwannaben Ali G, den kazahkstanske reportern Borat och den tyske modeikonen Bruno gjort sig namn i världen är ju ingen direkt nyhet. Borat fick en egen film, Ali G har pumpat ut fyra (är det fler?) och har till och med råd med heta dansare till sin tv-show. Det går alltså bra för Sacha Baron Cohens alteregon.

Jag kan tänka mig att släppet på de här avsnitten som en uppvärmning, eller något för att hålla intresset vid liv i väntan på filmen Bruno (2008) – den uppkommande filmen där densamme ska ta sig till Amerika från Österrike med sin modeshow. Kommer bli intressant att se om han fixar det, efter succén med Borat känner nog fler till karaktärerna än innan Borat gjordes.

Ali G in da USA är tv-serien som HBO skickade ut för cirka fyra år sen, det rör sig alltså inte om något nyproducerat material, men för ett fan är det ett måste ha. Upplägget är detsamma rakt igenom, Ali G snackar boomschackaslang med äldre seriösa män i höga positioner som inte förstår vilken planet han kommer från. Borat gör reportage om det för honom ovana västerländska– och briljerar, Borat är min favoritkaraktär och jag hade missat en del av avsnitten som ju också gått på TV, så det var väldigt roligt att återse honom i för mig nya inslag. Bruno är på Fashion weeks, går på catwalken med mera och jag är inte helt förtjust i de insatser som görs förutom världens kanske mest inkonsekventa intervju, med en ung modeskapare som verkar veta varken vem han är, eller varför han är där. Karaktären Bruno växer fortfarande vid inspelningen av In da USA och får mer tid än innan, tur det för det finns mycket garvpotential!

Vad det gäller fortsättningen på Ali G show och hans filmkarriär med dessa tre konstiga personligheter tror jag inte att det finns så mycket mer att hämta efter att det kommer en film med Bruno i fokus. Sacha Baron Cohen har kört i stort sett samma race sen 2000 – alltså sju år! Klarat sig på det på grund av välarbetat material, roliga situationer och att spela på kulturella skillnader mellan USA och övriga världen.

DVD-utgåvan i det här fallet är sparsmakat, stillbilder i menyer och inget extra bjuds det på. Till min förvåning tror jag även att en av menyknapparna på skiva två har länkats fel. Ljud (Stereo) och bild (4:3) är tv-mässigt och det är ingen prioritet på utgåvan. Tänkte inte särskilt mycket på det för humor går före bra bild.

INGA KOMMENTARER