Aladdin bluray

Anden i flaskan bjuder upp till fest.


Apan Abu och gatupojken Aladdin ställs emot den onde Jafar och hans papegoja i kampen om den sköna Jasmines hand. Det är dags för sultanen att gifta bort sin dotter men det finns inga prinsar som duger, och andrahandssorteringen står i kö, men inte förrän de har bråkat färdigt och avslöjat vem som lider av storhetsvansinne och vem som jagar efter prinsessan för kärleks skull, givetvis inte alltför svårt att gissa. På kanten tar den lilablå anden i flaskan plats med upptåg och skämt, kanske den bästa birollen Disney erbjudit i någon av sina filmer. För rolig är han och utan honom så hade Aladdin varit bra mycket segare, bra mycket tråkigare.

Har du inte sett Aladdin så har du kanske inte så mycket nytta av min beskrivning av filmen ovan, men allt står på fodralet i alla fall så det spelar inte så stor roll. Det handlar om ung kärlek, gränsöverskridande normbrytande, humor och äventyr i riktigt varma klimat. Musiken är jazzig och till mellanöstertemat och öknen så passar det märkligt nog riktigt bra, förmodligen är det för att musiken är svängig och rösterna som sjunger dem väldigt passande.

Aladdins röst görs av Scott Weinger som fastnade i rollen i många år efteråt i serier med mera eftersom han gör det så bra. Anden spelas av Robin Williams och han är fantastisk både med timing och humorn, den absolut största anledningen till att se den här filmen faktiskt. Prinsessan Jasmine spelas av Linda Larkin som precis som Weinger fastnade i rollen för kommande serier, av lika bra anledningar. Bäst efter Williams Ande är dock Jonathan Freeman som Jafar, mustigt och pondusfyllt – rikligt skrämmande för de yngre och tillsammans med Gilbert Gottfried som maskoten Iago ibland även roande mysig. Alla välspelade roller i en Disneyfilm som inte riktigt fångar karaktärerna i centrum utan överlever på biroller och maskotar.

Disney's Aladdin blurayAladdin kom i en sväng när Disney och världen verkligen började fungera med 3D-animeringar vilket inte riktigt gör den några tjänster såhär tjugo år efter inspelningen. (Wow, har det gått så lång tid?) Det ser precis som det brukar göra, CGI’n är lite hafsig i utseendet jämfört med de mer traditionellt tecknade bilderna även om det inte är någon stor grej. Men eftersom jag inte ritar och spelar in Disneyfilmer själv så anser jag att de ska göras ruta för ruta. Dyrt hantverk med mervärde. Men vem har haft tid med sånt sen 90-talet?

Aladdin vann två Oscars, båda för musiken av Alan Menken. Och det är det tillsammans med den rolige anden som gör den här filmen sevärd om du frågar mig. Aladdin och Jasmines omöjliga romans är förvisso mysig och inspirerande, men hur många gånger har vi inte sett det – jämfört med hur många gånger en tokig underhållare som bor i en flaska gör skämt av precis allt han hinner med, innan det är dags att åka tillbaka i det trånga utrymmet.

Barnvänligheten är stor, de minsta uppskattar möjligen inte de största scenerna med Jafar som kan vara en redigt ilsken badguy, men på det stora hela är det roligt, svängigt och harmlöst.

Blurayen är bättre än de tidigare dvd-utgåvorna i både bild och ljud som är riktigt fint i båda avseenden. Extramaterialets mest intressanta delar är strukna delar från filmen presenterat i storyboardformat där det avslöjas att Disneys Aladdin kunde ha varit en mycket mer allvarlig berättelse än det blev. Något jag inte hade haft något emot, men för en trevlig familjefilm valdes nog rätt väg ändå – för det är precis vad det är.

INGA KOMMENTARER