Ab Fab at 20

Glitter och glamourdrottningarna är tillbaks i tre nya avsnitt!


För många har Jennifer Saunders och Joanna Lumley förevigt blivit Edina och Patsy, två medelålders kvinnor som kämpar hårt för att inte ramla ur modet. Bitska, roliga och oftast väldigt illa klädda både på kroppen och i sina beteenden. Men trots att de inte är de mest älskvärda av komedienner så är de motsägelsefullt enkla att älska, precis som realitytv-kändisar är de trevliga att fortsätta titta på, för man vill ju veta vad för tokigheter de ska hitta på härnäst.

Nu, när det har gått 20 år och fem säsonger sen Absolutely Fabolous skapades så är det dags för en liten återträff. Skådespelerskorna är desamma med Saunders och Lumley i spetsen, Julia Sawalha som spelar Saffron, Patsy’s “älskade” dotter samt June Whitfield som spelar den alltmer förvirrade modern till Patsy. Givetvis har inte heller excentriske Bubble (Jane Horrocks) försvunnit utan finns där i bakgrunden för att göra underliga inlägg, lite teater och i ett avsnitt ett sångnummer på Albert Hall!

Vi bjuds på tre avsnitt á 30 minuter och det känns som om att ingenting har förändrats. Förutom att det används iPads och är “i tiden” även i övrigt så har karaktärerna inte förändrats. Vuxit en aning, ja, men i grund och botten samma beteenden och personligheter som gjort serien till en av de populäraste engelska importerna här i Sverige.

Absolutely Fabulous - AbFab at 20 Packshot DVDAvsnitten har olika teman men är efterföljande och kan brett kallas för en sjätte säsong av serien även om det inte riktigt är så. I det första avsnittet överraskas vi med en Saffron som släpps från fängelse efter att ha spenderat ett par år bakom galler. Med sig tar hon hem en ny vän, som visar sig vara Patsy’s före detta drogleverantör och även väldigt ivrig att inkassera en stor skuld. Sättet kvinnorna får ihop pengarna blir ett av de mest förnedrande för dem, men hellre lite skam än en härdad brottsling i hasorna eller hur?

I avsnitt två, som också är det roligaste av de tre så beger sig Patsy ut för att hitta nya klienter då Saffron anklagat henne för att vara vulgär och lat. Med sig hem får hon den franska filmstjärnan Jeanne Durand (Lindsay Duncan) som visar sig ha en alltför artistisk inställning till att sjunga och därmed ställer till stora problem för Patsy som blir tvungen att improvisera mycket. I avsnittet gör Emma Bunton (från Spice Girls) och sångerskan Lulu en varsin cameo, men allt strålkastarljus stjäls av Lindsay Duncan som minst sagt är fantastisk i sin gestaltning av en fransk stordiva!

Det tredje och förutom extramaterialet avslutande avsnittet så presenteras vi egentligen en enorm promo för Olympiaden i London 2012. Megastjärnan Michael Douglas förväntas anlända för att stanna över olympiaden men istället kommer en annan man med sexproblem och en strikt kontrollerande fru. Edina och Patsy får tag i en festbiljett till ett event runt olympiaden och bestämmer sig för att dra på sig sina fränaste svidar och mingla med kändisar som Stella McCartney och diverse engelska sportstjärnor. Det går givetvis inte enligt planerna men är som upplagt för en titt in på nybyggda arenor och faktiskt en hel del kul också.

Extramaterialet består av ett kortare inslag för Sport Relief 2012 (ungefär 7 minuter) och en efterföljande bakom kulisserna från densamma på runt 15 minuter till. Inte särskilt vettigt eller roligt förutom Joanna Lumley som verkligen är kanon där. Emma Bunton och Stella McCartney dyker upp igen där också.

Absolutely Fabulous är och förblir vad det var. Halvt roligt, halvt pinsamt och för den som gillar serien sen tidigare givetvis ett måste att se det här. Helt ok även om du inte följt damerna på deras tjugoåriga resa, men har du inte gjort det så misstänker jag att du sorterat bort den här dvd’n ur tilltänkta inköp ändå?

INGA KOMMENTARER