Abraham Lincoln Vampire Hunter

En film med ett tufft koncept som är väl genomfört.


För alla som håller med mig om att det börjar bli tröttsamt med vampyrer som är i övre tonåren och mer håller på med hjärteproblem än att vara ondskfulla varelser bannlysta till evigt mörker så är det här helt rätt film att ta till sig. En genomgående supercool och på gränsen till superhjältefilmsstiliserad vampyrjägarfilm som både använder sig av gamla tricks samtidigt som den introducerar nya. Abraham Lincoln – Vampire Hunter är utan tvekan årets häftigaste skräck (möjligen action också) och en film man definitivt inte ska missa!

På titeln låter det som om att det här vore årets b-film och inte årets häftigaste. Vad skulle kunna komma ur att ändra en gammal presidents historia förutom en massa larv och meningslöst våld i halvsann exploitationtappning? Svaret är MYCKET. Abraham Lincoln – Vampire Hunter är allt annat än en b-film, även om handlingen kanske påminner om det och titeln verkligen gör det. Snyggt genomförda scener från start till slut som går hand i hand med ett manus som faktiskt, trots att det är helt uppåt väggarna tokigt, går att ta till sig som en alternativ teori runt Abraham Lincolns liv.

Abraham Lincoln - Vampire Hunter Packshot Bluray SverigeDet vi vet är att Lincoln var president, han skapade stora förändringar i USA under en tid då slavar var lika vanliga som gräs var grönt och var man stod ansvarig för att skapa sitt eget öde. Ett möjligheternas land, så länge man var född med guldsked i mun, där de rika sög pengar och vampyrerna sög blod, något den humanistiske ledaren redan innan hans officiella storhetstid inte kunde acceptera. Men rättfärdighet var inte Lincolns enda drivkraft, då han hade en personlig vendetta med en äldre vampyr som bjudit sig själv att smaka på hans mor. Hämndbegäret hade vuxit länge, och när den mystiske Mr. Sturgess (Dominic Cooper) föreslog en kortare utbildning i vampyrdräperi nappade Lincoln på direkten. Ett val som senare skulle komma att prägla hela Lincolns liv och för Amerika bli en minst lika viktig kamp för framtiden som det stora inbördeskriget blev.

Vampire Hunter är i grund och botten en rolig omskrivning av fastställda fakta där mycket har lagts till för att krydda till en fiktiv biografifilm. Givetvis var Lincoln inte en vampyrjägare, men berättelsen om hans liv blir ju genast så mycket mer intressant om han är det. Historiskt så är det både tummen upp och tummen ned om någon hoppas kunna lära sig om Lincoln samtidigt som ni åtnjuter en tuff film. Jag hoppas att så få som möjligt sätter sig ned för att skaffa kött på benen till någon uppsats, men gör man det så är det ändå bättre än att inte göra sin läxa alls. Kanske.

Visuellt ett praktexemplar på hur mörkt och kusligt jag vill ha det när det kommer till vampyrfilmer. Det är rakt på och rått, ocensurerat och elakt. Vampyrerna har avglamouriserats totalt och är mer monster än hipsters. De är inte hipster alls, utan redigt skrämmande faktiskt. Tidepokens dresscode var strikt och gärna med tophats och långa rockar vilket givetvis gör sitt till att det ser väldigt coolt ut, häst och vagn som transportmedel, ja du förstår säkert att det är avskalat utan att jag listar allting som syns i filmen.

Actionsekvenserna är coola på riktigt och på bluray med rungande ljud är det lätt att man hoppar till i soffan när det slås av träd, halshuggs och speciellt när en episk strid utspelar sig på ett tåg som galopperar i full fart, brinnandes. Kostym och smink är föredömligt, specialeffekterna likaså och det finns egentligen ingenting att klaga på när det gäller den här filmen – så länge man vet vad man gett sig in på. Benjamin Walker är en grym Lincoln och även om han inte är identiskt med originalet så gör han en bra insats i arbetet att skriva om historieböckerna.

Som sagt, gillar du vampyrer som inte valsar runt sina offer i trettio dagar i valet och kvalet utan rejäla monster så är det bara att införskaffa den här filmen. Det finns bara fördelar med att äga den på bluray (man får ju dvd’n med också) då det är en film som gör nytta i formatet och kommer ackompanjerad med väldigt matigt extramaterial som definitivt inte ska missas av den som är extra intresserad av bakgrunden till idén och hur filmen färdigställdes.

Helt klart en film som ska ses, så om du inte hunnit – ta dig tid nu.

INGA KOMMENTARER