Rachel McAdams och Domnhall Gleeson

En modern men omständig romantisk saga.


Regissören och manusförfattaren Richard Curtis som tidigare gjort sig ett namn som en go-to-guy när det gäller romantiska komedier (Nothing Hill, Bridget Jones’ Dagbok och Love Actually bland andra) får fullt upp när han komplicerar den formstöpta romantiska komedin med avancerade tidsresor. Tack vare de duktiga skådespelarna, ledda av veteranen Bill Nighy som verkligen gör en kanonroll, blir resultatet genomlidligt – men det här är ändå alldeles för omständigt.

About Time BlurayI huvudrollen ser vi Domhnall Gleeson, en utbrytare från Harry Potter-serien (en av Weasleybröderna) som här tar sig an mer ansvar då han i rollen som Tim söker den sanna kärleken. Till hjälp har han en praktisk familjehemlighet då männen i hans familj kan resa i tiden, fast bara bakåt. En väldigt nyttig förmåga för en ung och nervös kille som inte alltid säger de rätta sakerna när det gäller att konversera med damerna, men också en förmåga som måste användas med stort ansvar – då varje tidsresa kan förändra nutiden, vilket Tim kommer få lära sig.

Lektionerna i vad som kan hända om man reser i tiden och vilka olika konsekvenser en persons handlande kan få i flera olika liv raddas upp på rad och betas av i en hög fart. Faktiskt så hög att det när halva filmen är klar inte finns särskilt mycket kvar att berätta om. Då går About Time från att ha varit en trevlig romantisk komedi med en ovanlig ingrediens till att bli en sentimental och mycket långsammare film där innehållet kan liknas vid de sista chokladbitarna i en Aladdin-ask. Ingen känner riktigt för att äta upp dem, men till slut så försvinner de också.

Richard Curtis manus känns ofta desperat och About Time kunde ha kortats med minst en halvtimme för att få till ett mer följsamt berättande. Personliga tragedier, långrandiga montage och sentimentala samtal utan inriktning präglar den andra hälften av About Time och vore det inte för riktigt fina insatser från skådespelarna Domhnall och McAdams samt Bill Nighy som verkligen får till det bra, så hade About Time inte kunnat hålla sig hela vägen genom.

About Time är dock en trevlig och något ovanlig romantisk komedi som passar en bred publik där chanserna att skratta är lika stora som de att gäspa. Curtis får inte till samma tighta berättelse som i sina tidigare filmer men det är i alla fall sevärt, även om det är långt ifrån perfektion.