Marlon Wayans i A Haunted House

Alla som har tröttnat på spoof-filmer räck upp en hand!


Scary Movie 5 och Paranormal Movie får stå åt sidan när Marlon Wayans drar igång och håller låda. Nåt han gör framgångsrikt uppbackad av en duktig motspelerska i Essence Atkins.

Vi gör oss bekanta med Malcolm och Kisha som precis flyttat ihop i drömhuset när en demon börjar spöka och leva om. Malcolm gör allt han kan för att bli kvitt plågoanden och i desperation (eftersom Malcolms tilltänkta ökning i sexuell aktivitet hindras av demonen) så rings både medium, spökjägare och en präst in för att sätta stopp. Dock verkar det svårt att få tag i duktig personal och Malcolms hus fylls snart av en skara underliga människor med egna små förhoppningar och motiv. Samtidigt som demonen växer sig allt starkare och roligare.

A Haunted House är precis som man föreställer sig en drös skämt som inte lämpar sig för barn, vilket gör åldersgränsen 11 år till ett rent mysterium. Allt från Mandingo-partys till spökvåldtäkter betas igenom och oftast är det inte särskilt roligt, men ibland släpps det guldklimpar för den som är lite omoget lagd. Jämfört med de senaste spoof-filmerna jag sett så är det här faktiskt den bästa, med en typisk lineup i David Koechner (som alltid är en sleazebag), Cedric The Entertainer som en riktigt usel och sexistisk präst samt Nick Swardson, roligast i rollen som Chip, mediumet som mest är där i hopp om att få ligga med den bedrövade Malcolm. Bäst i skaran är Essence Atkins som spelar Kisha. Hon övertygar både som sig själv och som besatt av demonen och jag tycker verkligen att hon är en intressant skådespelerska som jag sen tidigare aldrig ens hört talas om. Enligt IMDB har hon inte medverkat i något annat jag kommer se, tyvärr. Kanske i framtiden.

A Haunted House BluraySom komedi plockar A Haunted House ganska många poäng, sällan är det gällande de sexinriktade skämten men ibland fungerar det där också. Lite mer intelligens hade inte skadat och potentialen för det finns ju även om det då blir svårare att få ihop en hel film. För den som gillar parodier och har sett alla Scary Movie-filmerna, Paranormal Movie, Breaking Wind plus allting som släppts efter 1995 så kommer A Haunted House förmodligen att slå an på rätt strängar. För i sin skara så är det en av de roligare filmerna, i alla fall de senaste fem åren. Är du tveksamt inställd så kommer du säkerligen att reta upp dig på all rasism och sexism. Fördomar förstärks, otrevlig kvinnosyn är ett ledmotiv och så vidare och så vidare.

Handlingen är oväsentlig och det rör sig knappt framåt, men filmen gör sig bra filmad med hemvideokameror, övervakningskameror och jag tycker inte att det brister i skådespelet, det är passande oseriöst med rätt person i rätt roll varje gång. Har du tänkt se A Haunted House så vet du säkert redan vad du kan förvänta dig. Det finns ingen broms runt vad som är tillåtet att skämta om och då blir det oftast sex och pruttskämt. Hur trött du är på dem vet jag inte, men för egen del så fanns det fortfarande några skratt kvar att hämta. En stark tvåa.

INGA KOMMENTARER