A Good Old Fashioned Orgy

Låt den sista festen bli den bästa!


Partyfixaren Eric får nästan en hjärnblödning när han får reda på att hans far (legenden Don Johnson) satt ut familjens sommarhus till försäljning. Där har han tillsammans med sina vänner från Highschool haft jordens trevligaste fester varje sommar, den senaste med White-trash-tema den 4:e Juli. (Tillåt mig fnissa.)

Nyheten om försäljningen tvingar honom att tillsammans med bästa kompisen Mike (Tyler Labine) komma på ett sista fantastiskt tema till den sista festen med gänget, som måste bli verklighet innan sommaren är slut, eller innan huset hunnit gå på försäljning. Som de två kreativa (och något kåta) männen de är så tar det fram det bästa ur sig själva och föreslår en all-in-sexorgie, till vilken de närmsta vännerna bara bjuds in. Vem kommer tacka ja? Vem kommer tacka nej? Och hur i hela världen får man till en spektakulär sexorgie egentligen?

A good old fashioned orgy är en sån där pirrig vuxenkomedi som tar oss bort från det upptäckande yngre synsättet på sexualitet och istället fokuserar på det som kommer efter. Rädslan för nakenhet, strikta intima regler att följa, varför det är ok att bli sedd i bikini men inte i bh och trosor samt hur man på bästa sätt arrangerar en helkvällsorgie med människor man varit vänner med hela livet.

A good old fashioned orgy DVDBitvis rolig och med ett varationsrikt innehåll där gamla romanser, nya romanser, husförsäljningen och vänskaperna som riskeras bjuder på den patenterade amerikanska feelgood-känslan. Märkligt välfungerande med tanke på hur många feelbad-känslor den gör sin publik medveten om. Resultatet är lika varierande som innehållet och ibland mysnjuter jag av både dialoger och vissa scener medan topparna snabbt blir dalar när det ska dödas tid, vilket sällan görs på ett särskilt roligt sätt. Filmen i sig är inte tråkig på grund av det här, men den hade mycket potential att vara roligare och ännu mer varierande än vad den redan är.

Gänget med vännerna är givetvis en brokig skara människor där affärsmän, porrdiggande slackers, regular Joe’s, meditativa healers och flickan från granngården kommer överens enbart baserat på vilken klass de gick i under sin skoltid. Ur det här vinns givetvis en mängd bitska kommentarer till vilka det är lätt att småle. Skådespeleriet är det inga fel på, stereotyper är stereotyper och uppfattas här som stereotypiska och väldigt funktionella. Faktiskt så är det ingenting i A good old fashioned orgy som det är något speciellt fel på, det är en genomarbetad mellanfilm som jag tror kommer roa väldigt många med sitt ekivoka tema. Men med det sagt så är det långt ifrån den roligaste filmen som kommer roa många.

I rollerna som sexpartajare med mera ser vi en stor blandning människor där det huvudsakliga handlar om Jason Sudeikis och Leslie Bibb tätt inpå varandra. Men samtidigt så glöms inte alla de som gruffas i bakgrunden där Lake Bell, Michelle Borth och Nick Kroll håller på strax bredvid Tyler Labine, Angela Sarafyan, Lindsay Sloane och sist men allt annat än minst (se filmen så förstår du) Martin Starr. Deras karaktärer är välskrivna men rätt obalanserade gentemot varandra – dock så kan manuset beskyllas till största del då framförandet av rollerna framstår som trovärdiga även om deras berättelser inte är det. Roligaste birollerna levereras av Will Forte och Lucy Punch, de gifta vännerna med barn (de enda) som inte blir bjudna och blir mycket upprörda över det här!

Utgåvan från Pan Vision är en så kallad “Unrated” vilket innebär att det nakna är minst sagt naket och mycket av det goda (men även onda, se studiebesök på sexklubb) erbjuds. Det här var ju väntat med tanke på vad filmen både heter och från det givetvis kommer handla om, men faktiskt så sker något så ovanligt som en balans mellan både manlig och kvinnlig nakenhet – vilket jag aldrig förväntar mig men märker när det väl sker.

A good old fashioned orgy är inte en måstefilm på något sätt men ändå en rätt rolig och ibland hysterisk komedi som gör vuxensak av sexuella anspelningar och sällan låter sig bli alltför larvig även om det är svårt att undvika helt. Jag lärde mig inte hur jag skulle göra om jag någonsin funderar på att fixa en egen orgie, men nu vet jag i alla fall att det absolut är något som inte kommer att hända. Någonsin. För alla som kanske funderat? Eller för dem som är sugna på en lite riskigare komedi, ta en titt – kanske något för dig?

INGA KOMMENTARER