A Good Day to Die Hard

Willis one-liners hörs knappt bland alla enorma explosioner!


Som vanligt är John McClane är återigen på fel plats vid fel tillfälle när han för första gången beger sig utanför den amerikanska trygghetszonen och reser till Moskva. Han kallar resan för en semester, men sanningen är att hans son Jack (Jai Courtney) ska ställas inför rysk domstol och riskerar fängelsetid tillsammans med den välkände kärnvapentjuven och införmatören Komarov (Sebastian Koch).

Mitt i rättegången hamnar de tre i en avancerad fritagnings- och attentatssituation och förvånade över att för första gången på länge träffas just här, slår sig pappa och son McClane ihop för att undkomma en ordentlig bombardering av elittrupper och bomber, alla jagandes Komarov som är nyckeln till ett stort avslöjande. Resultatet blir en explosiv action utan pauser, som förutom all fart och fläkt är en förbiserbart enkel film.

A Good Day To Die Hard 5 BDMen den som förväntar sig en vettig handling i en Die Hard-film nuförtiden kommer känna sig lurad varje gång. Inte ens de bitiga kommentarerna som gjorde John McClane till en kultfigur och såg till så att Bruce Willis förevigt blev actionfarfar fungerar och blir istället för vad de stod för påminnelser om att Willis möjligen börjar bli lite för gammal. Alternativt att nittiotalets actionhjältar inte riktigt passar in i 2010-talet.

Inte hjälper det heller att Skip Woods manus behandlar något så klyschigt som en far och son-bromance mitt bland bomber, ryska maffian och huvudnumren i en del fantastiska biljakter (som tydligt sponsrats av Mercedes Benz). Till en början är det motsträvigt de två emellan men blir mjukare i tonen ju fler skrapsår de två får på knäna. Hur det slutar med det kan du säkert räkna ut lika lätt som det är att förutse vem det är som kommer gåendes med ryggen mot de sista explosionerna.

För om handlingen i bästa fall är löjlig och förutsägbar så är specialeffekter och actionsekvenser desto coolare och som actionfilm så är A Good Day to Die Hard riktigt duktigt. Det är påkostat och välgjort och det smäller något kopiöst nästan hela tiden. För dig som törstar efter allt spektakulärt man kan trycka ur en actionrulle så är finns det inte många som erbjuder så mycket på så kort tid. Det hade givetvis varit bättre om de komiska mellanspelen inte varit så trötta och klicheéartade men jag förlåter det när hela våningar exploderar och ryska maffiabossar dansar stepp framför en blodig Bruce Willis, som på knä bara väntar på sin chans att få dela ut fler danska skallar och skjuta ännu vildare än tidigare!

Ytterligare anledningar till att ha tålamod med det sämre är allt extramaterial som ligger med på den här vanliga enkeldiscutgåvan. Det mesta handlar om actionsekvenser och visuella effekter men har även ett trevligt kommentarspår med regissören och borttagna scener som faktiskt är rätt sevärda.

INGA KOMMENTARER