A Few Best Men

Ibland ska man nog låta vännerna stanna hemma.


David och Mia träffades på en tyst och lugn ö i en varm del av världen och insåg direkt att de var själsfränder. Bara tio dagar senare var de förlovade och kort efter det satte sig David med vännerna Tom, Graham och Luke på ett plan från England till Australien för att gå på bröllop.

Och i vanlig ordning när en av grabbarna ska överge det överskattade singellivet på film så går det mesta åt helvete samma kväll som svensexan äger rum. Just den här gången rör det sig främst om en ordentlig knarkstöld, djurkidnappningar och en enorm boll blomdekorationer med siktet satt på altaret mitt i ceremonin. Kokainsniffning, veterinärsarbete och skottlossningar är inte heller något som undviks framgångsrikt, då David och Mias mest värdefulla dag inte alls går som de hade planerat.

A Few Best Men DVDOch med ocensurerad och rätt typiskt brittisk humor blir A Few Best Men en film som är hyfsat lätt att ta till sig. Vi har cirkusen av olyckshändelser. En aggressivt kontrollerande svärfar (Jonathan Biggins) vars planer för sin dotter Mia (Laura Brent) grusas av kvartetten engelsmän som kommer för att ställa till med oreda. Rebel Wilson och Olivia Newton-John är den mest intressanta delen av Mias familj som är ohämmade motsatser till det manliga styret. Och att se Newton-John snortandes kokain och släppa lös ordentligt är en av filmens största höjdpunkter. Hennes frigörelse är riktigt underbar att bevittna. Wilson spelar en blygsam trubbelmakare i utkanten och som vanligt så är hon rolig, men hon behöver mer utrymme i vanlig ordning, det är sällan hon får ta den plats hon förtjänar.

De fyra vännerna spelas av Xavier Locking, Kris Marshall, Kevin Bishop och Tim Draxl. Jag känner igen dem allihop från olika tidigare filmer och serier jag sett men kan inte placera någon av dem specifikt. De sköter sig väl här, men tampas med roller som saknar driv och djupare personligheter. Det mesta av värde i A Few Best Men kommer ur chockverkan från det obscena och totalgalna scener som det är mer eller mindre omöjligt att inte skratta åt (ett fåtal men framgångsrika). Utan det här så hade den här filmen varit ett tomt skramlande med återanvända ideér, galna upptåg med givna konsekvenser.

A Few Best Men är trots sina svagheter sevärd, men förvänta dig inte något tokroligt. Kaoset som uppstår när David bjuder med sina vänner till Australien har fler toppar än dalar och trots att det presenteras i ett ojämnt tempo som ena stunden gör att jag börjar pilla med annat, till att nästa stund helt ha min uppmärksamhet så är det tillräckligt. Förmodligen en film som med fördel ses av dig som gillar brittiska humorserier och filmer då den i sina bästa stunder är vågad och riktigt kul, medan den i sina sämre är lika tråkig som om Downton Abbey hade genrebestämts som en komediserie. En chansning som jag tror kommer få dig att i alla fall skratta ordentligt ett par gånger.

INGA KOMMENTARER