A Dangerous Method

Freud, Jung och Spielrein i ett tätt drama.


De två kontroversiellt tänkande männen Sigmund Freud och Carl Jung hade en intensiv relation som enklast kan beskrivas som hatkärlek. Men även om psykoanalysens pionjärer inte alltid kom överens så tog varje diskussion och varje argument dem ett steg närmre psykoanalysens färdiga form. Det är oftast dessa namn som förknippas med psykoanalys uteslutande till vardags. Men i A Dangerous Method erbjuds vi inte bara killsnack och drömtydning från ett manligt perspektiv, då en av Carl Jung’s patienter, Sabina Spielrein visar sig vara en högst intelligent person dold bakom ett problematiskt yttre.

Med hjälp av Jung och Freud’s teorier finns det hopp för Sabina, ryskan som gick från en spillra av sig själv till att kunna benämnas den kvinnliga motsvarigheten till Freud och Jung, då även hon skulle komma att visa sig kompetent inom den luddiga vetenskapen de fick kämpa hårt för att se accepterad. I A Dangerous Method finns det oväntat nog utrymme för hela tre psykoanalytikers berättelse, med Jung längst fram, följd av Freud och sist i kön Spielrein.

Psykoanalys är ett ämne som jag verkligen inte fastnat vid själv då det sällan faller sig naturligt att som Freud, dra allting till en sexuella förträngningar, komplex och att göra det genom att använda tre lager av det mänskliga medvetandet. Jung å andra sidan blandar in mysticism och arketyper och det är i ärlighetens namn alltför avancerat för att jag ens ska orka med hälften av det. Om Spielrein, som själv drabbades hårt av en emotionell störning som idag nog skulle betecknas som udda fetishism, får vi lära oss mycket. Hennes presentation och plats i filmen är inte lika självklart självgod som de manliga motsvarigheternas och utan någon större överraskning så är hennes teorier annorlunda än både Jung och Freuds, även om de är närbesläktade. Keira Knightley (Spielrein) ger ett starkt och trovärdigt kvinnligt perspektiv på en vetenskap som befästs och hyllats för männens framgångar och det är givande att ta del av.

A Dangerous Method Packshot SverigeSom Freud och Jung ser vi Viggo Mortensen och Michael Fassbender som båda även de lyckas fenomenalt i sina roller och skapar två dynamiska karaktärer. Mortensen, som spelar Freud har den enklare vägen att vandra då han inte alls interagerar med Keira Knightley på samma sätt som Fassbender, där psykoanalysen bara är ett av många redskap som används. Ska jag nämna ett till så väljer jag ridpiskan, du får dra dina egna slutsatser från det. Knightley inleder med en svårköpt Spielrein som är aningen tuff att acceptera på grund av misstänkt överspelande, men hon växer lika snabbt som rollen och de övertydliga karaktärsdragen från inledningen fungerar som förstärkare för hennes resterande medverkan. En rätt hög tröskel för publiken att kliva över inledningsvis, men som tur är så finns det en fin belöning på andra sidan.

David Cronenberg som regisserat vet hur man berättar en film både snabbt och långsamt och i A Dangerous Method visar han hur man under 3-4 sekunder kan berätta flera timmar redan i den första scenen. Det är mästerligt och omöjligt att missförstå vad han menar med sina val av bilder och det fortsätter genom hela filmen, så det stora ansvaret att övertala publiken om att det här är bra ligger på skådespelarnas insatser och manuset, där det inte finns många felaktigheter att lägga någon större vikt på heller.

A Dangerous Mind är ganska långt ifrån en festlig film utan tar sig själv på allra största allvar. Det är rätt viktigt att ha det här klart för sig, att det är en trippelbiografisk handling som kommer utspelas där det inte finns mycket utrymme tidsmässigt för att raljera kring något roligt för det roligas skull. På grund av det blir filmen en rätt övergripande lektion runt psykoanalytikernas liv där det triangelspel de hamnar i blir det allra mest intressanta.

Det låter kanske inte särskilt underhållande men det är det faktiskt. Teorierna beblandas med det biografiska och tankesmedjan går från att vara rationell diskussion till irrationella handlingar som är rent kontraproduktivt för de förespråkade behandlingarna. Hur det här fungerar är inte alls svårt att förstå när man ser filmen och det är det som gör A Dangerous Method så sevärd, trots det tunga ämnet så är det enkelt att förstå och hänga med. Helt klart en film att ta sig tid för om man gillar lite tyngre draman men absolut inte en film som är för svår för en bredare publik.

INGA KOMMENTARER