3 Days to Kill i Paris

Rolig thriller med en vaken Kevin Costner


Herr Costner må ha gått och blivit en avdankad gubbe i Hollywoodsvängarna men i 3 Days to Kill, en thrillerkomedi av mystiskt namnade regissören McG, så lever han ut livet som rutinerad lönnmördare, nybliven familjefader och snabbt döende sjukling. Vi följer honom som Ethan Renner, en snubbe man inte vill bråka med.

3 Days to Kill BlurayBehållningen i 3 Days To Kill är Kevin Costner och den humor det går att dra ur att en lönnmördare faktiskt också kan vara “vanlig” pappa till en mindre munter tonårsdotter. Filmen utspelar sig i vackra Paris och har en visuellt spännande stil som det bara är att tacka Charlie’s Angels-regissören McG för. En regissör som inte bara har en lustig signatur utan här också faktiskt lyckas blanda en snygg cocktail av thriller, action och komedi.

Bristen i McG’s film är de att den med de lyckade ingredienserna även försöker blanda i en romantiskt lagd familjär sak där familjen Renner återförenas efter att pappan varit ute på jobb i säg 15 år. Samtidigt som han nu bestämt sig för att dra sig tillbaka från att skjuta folk för pengar och ta sitt ansvar på hemfronten, ja då dyker det upp ett jobb som han inte kan tacka nej till. Naivt nog försöker han att göra allting samtidigt, vilket självklart inte blir särskilt enkelt och definitivt inte smärtfritt. Det blir däremot underhållande att titta på, då de två världarna inte går att hålla isär och hans tonårsdotter verkligen bestämt sig för att inte släppa taget om sin pappa nu när han äntligen kommit tillbaka.

För mig som har ett par döttrar själv så går det sentimentala och den obstinata dottern hem flera gånger än inte, men jag tycker mig känna att det blir aningen dravligt och enkelt i långa loppet. Det är ändå bra att filmen har de här slags parallella världarna eftersom det bromsar katt-och-råtta-leken som pågår på sidan av familjelivet. Och som tur är så tar inte familjen överhanden förrän mot slutet av filmen och tills dess är det lätt att njuta av action- och thrillermomenten. Som ändå oftast blandas med det familjära för att ställa om hemska scener till lättsamma och roliga. Man vill ju skratta liksom.

Manuset av bland andra Luc Besson är oväntat smart och fungerar tack vare att det finns mycket mer i bakgrunden som jag inte nämner här i min text. Vill inte berätta allt, men 3 Days to Kills mörkare sida hade mycket väl kunna vara en ordentlig sockerbit för rena thriller-älskare där ute, nu är den mer en lightversion, vilket jag personligen känner att jag föredrar.

Costner överraskar och det är roligt att se karaktärerna han spelar mot som spelas av bland andra Connie Nielsen och Amber Heard. Förstnämnda underspelad och sistnämnda överspelad. Heards roll hade passat bättre i en Avengersfilm än här men det fungerar, på gränsen till att det blir en parodi. Störst utrymme av de kvinnliga skådespelerskorna har dock uppkomlingen Hailee Steinfeld som setts i både True Grit och Ender’s Game på senaste. Hennes insats är helt ok, hon tar mig inte med storm men visst, jag tror på hennes roll och det är mycket värt.

Har du letat efter en lättsammare, lättsedd thriller som vinkar med hela handen till alla föräldrar där ute med tonårsdöttrar- och söner? Då har du hittat helt rätt film. Den fungerar nog hyfsat för alla andra också, men bäst blir det nog till just den smala målgruppen, eller för dig som helt enkelt bara saknat en film med mycket fokus på Costner – för det får man helt klart här.