21 Jump Street

Förr, Johnny Depp som tonårsidol. Nu, Jonah Hill i högform.


Tv-serien om undercoverenheten på 21 Jump Street blev en femsäsongers storhit som belönats med en förtjänt kultstatus idag. Johnny Depp tog avstamp från serien och blev en megastjärna, resterande skådespelare hamnade i hans skugga. Idag är 21 Jump Street lika mycket en okänd serie som det är ett kultprogram där minnen om tonårskärlekar och imponerande unga poliser väcks till liv. För mig är det egentligen helt okänt förutom det jag precis skrivit ner här, jag vet inte ens tillräckligt för att skryta lite.

Men för att se filmen 21 Jump Street med Jonah Hill och Channing Tatum i rollerna som de omogna rookiepoliserna Schmidt och Jenko behövs inga tidigare kunskaper eller erfarenheter. Filmen är lika gångbar som en fristående actionrulle som en liten hyllning till sin föregångare, där givna bjudningar som cameo’s och ungdomlig humor och karaktär ges generöst och i ett moderniserat, väldigt humoristiskt format.

21 Jump Street BlurayDet handlar om två förstaårspoliser som gått från att vara highschoolrivaler till att bli bästa vänner. Efter att misslyckats fatalt på sin första postering som poliser (en lugn familjevänlig park) så bestämmer sig poliskaptenen (Nick Offerman) för att omplacera nybörjarna till en mer lämpligare miljö. De hamnar på 21 Jump Street där en annan hård Kapten, Dickinson (Ice Cube) regerar och domderar. Han sätter grabbarna i arbete att undercover nysta upp en drogkartell som distribuerar droger till highschoolungdomar, vilket tar tillbaka Schmidt och Jenko till tiden då de var rivaler. Men den här gången är de tvungna att hålla sams för att inte sabotera utredningen och avslöja sig som poliser, samtidigt som de måste balansera återvändande känslor, sin vänskap och bra många rätt så jobbiga ungdomar, och lärare!

Personligen så är jag väldigt förtjust i fartfyllda actionkomedier av det här slaget och mycket beroende på det, och kanske inte lika mycket på grund av att det är en kvalitetsfilm, är jag beredd att dela ut ett rätt så högt betyg. 21 Jump Street är en modern komedi där personkemi, timing och rätt skådespelare i rätt roll verkligen fungerar.

Jonah Hill och Channing Tatum är de två största anledningarna till att 21 Jump Street blir den skrattfest som den är, men de får också mycket hjälp av fenomenala biroller som Rob Riggle (en man vars filmer jag nu måste sträckkolla) och den vanligtvis irriterande Dave Franco (här riktigt bra) samt Brie Larson som spelar för lite kvinnlighet och inte får tillräckligt med plats, Molly Tracey. Tillsammans utgör de en brokig samling personligheter som gör det upplagt till allsköns tokigheter. Peter Pan på motorvägen, ofattbara resor i lala-land efter att ha provat droger, mansmunspetting (nytt ord) och en hemmafest som spårat ur redan innan den hunnit börja. Bara en bråkdel av allt som erbjuds i 21 Jump Street, som faktiskt är rolig från första början till allra sista scenen, som i sig är upplösande, kritiskt avgörande och fantastiskt omoget underhållande.

För en larvkomedi ett starkt manus med många snirkliga händelser, välspelad och riktigt snygg på bluray (från Sony). Det finns egentligen inga anledningar att inte se 21 Jump Street om du tycker om att ha roligt. (..och vem gör inte det?) På skivan rätt smockat med extramaterial som faktiskt är nästan lika underhållande som filmen, där Jonah Hill och Channing Tatum berättar om inspelningarna och några av de mer roande scenerna från filmen. Undrar du vem Rob Riggle är så finns svaret här och vill du veta mer om hur Johnny Depp beter sig på inspelningar så finns det lite om det också. 21 Jump Street på Bluray är inte bara värd det för filmen, utan för extramaterialet också, så ska du se den så är det här det bästa valet.

INGA KOMMENTARER