Mark Wahlberg & Denzel Washington i 2 GUNS

En bortslösad intrig för humorns skull.


Regissören Baltasar Kormákur har flera intressanta titlar bakom sig. Indie-debuten 101 Reykjavik, kritikerhyllade Djupet och Contraband, tre filmer som är vitt skilda från varandra. I 2 Guns fortsätter variationen när stjärnorna Mark Wahlberg och Denzel Washington hamnar i ingenmanslandet mellan lag och kriminalitet, i det som kunde ha varit en charmig actionfilm – men som landar platt och utan personlighet.

För när ett försök att inflitrera gangsterbossen Papi Grecos drogkartell misslyckas hamnar underrättelseofficern Stig (Wahlberg) och DEA-Agenten Bobby (Washington) i rejäl knipa. De jagas av både agenter och gangsters och upplägget känns lovande för en enorm uppsjö av flykter, skottlossningar och adrenalinpump. Men resultatet blir massor av tråkig dialog mellan Washington och Wahlberg (som är menad att vara med glimten i ögat) samt generiska biljakter och en borstslösad handling som i grunden hade enorm potential.

2 GunsKormákur gör egentligen inga stora fel i sin regi och manuset är rätt solitt med många förvecklingar som visar sig ställa allt på sin spets under filmens gång. Men vägen dit präglas av Denzel Washingtons misslyckade karaktär som mest ser fånig ut samt Mark Wahlbergs lustiga sidekick-roll som aldrig blir riktigt rolig, utan bara pinsamt klichéeaktig. Det är jobbigt att se en så pass intressant intrig gå förlorad i ett försök att glädja alla med både humor och våld sida vid sida, då 2 Guns hade gjort sig 1000 gånger bättre som en mörk berättelse utan komiska undertoner och kommentarer.

Det som fungerar är även det som stör mig, formelaktigt buddy-cop-snack mellan Washington och Wahlberg, att jag får precis det jag förväntar mig i filmens utveckling (jag är aldrig orolig över att någon av huvudrollerna ska dö till exempel) och mixen av actionsekvenser med utvecklingen av handlingen. Det krävs inga större ansträngningar för att hänga med i 2 Guns och det är riktigt bra berättat med tanke på hur många karaktärer som är inblandade. Från huvudrollerna till gangsterbossen Papi Greco (Edward James Olmos) och en galen CIA-agent med fria händer som spelas ut ordentligt av Bill Paxton. Plus mindre roller av James Marsden, Fred Ward och Paula Patton, där Patton mest verkar medverka för att visa upp kroppsliga tillgångar…

Det som är bra med 2 Guns är också det som är tråkigt och filmen kommer aldrig ur sin stöpta form för att skapa något nytt. Därför blir mitt betyg en klen tvåa, det är nog det sämsta jag sett från Kormákur och både Washington och Wahlberg har gjort bättre filmer.

INGA KOMMENTARER