Statham i Spetsen i 13

Identitetsstöld med digra konsekvenser.


Vince (Sam Riley) stjäl en identitet i ett desperat försök att inbringa pengar till sin sjuke fars operation. Hans föräldrar har redan bestämt sig att sälja familjens hus som de amorterat på i 18 år så det här kan vara den sista chansen. Men ibland när man stjäl någons identitet så hamnar fördelarna i bakgrunden och oturen visar sig vara någon annan än en poliskonstapel. Ibland får man stå till svars för sitt handlande och ta ansvar för sitt nya jag. Det får Vince reda på när han i sin nya identitet får uppleva en serie nervskakande upplevelser som han sent ska glömma. I ett spel på liv och död.

I 13 figurerar de välkända Jason Statham, 50 Cent, Michey Rourke och Alexander Skarsgård som osympatiska hårdingar kring det spel som Vince dragit in sig själv i. 13 kommer nog inte att överraska dig, men den kommer bitvis att testa dina nerver. Med fru Fortuna som domare, jury och bödel ställs ett antal män emot varandra i ett hisnande spel där ingen kan påverka utgången, rysk roulette i grupptappning, där din pistol är riktad mot någon annans tinning – ingen vet vem som kommer falla till golvet, eller vem som kommer stå kvar med en annan mans död på sitt samvete.

13 movieGéla Babluani spelade in den här filmen 2005, då med namnet “13 Tzameti” och nu sex år senare så är det dags för en Hollywoodifikation med ett gäng stora och mellanstora namn från Amerikas förenta stater. Resultatet blir olikt originalet, inte lika nervigt men ändå hyfsat.

Ja hyfsat bra ja, förutom i de långdragna pauserna i själva spelet som styr filmen. Visst är det trevligt med fördjupningar i karaktärer men när spänningsmomentet i filmen kräver en viss fart och lite mindre personlighetsutveckling för biroller så blir det lätt för mycket information. Vince ser vi ju huvudrollen och vi kan anta att han kommer att stå längst eller i alla fall ganska länge, övriga tävlande är det ju väldigt osäkert hur länge de kommer överleva i spelet – vilket i sin tur, tycker jag i alla fall – gör det mindre intressant att veta så mycket om dem. Oavsett vad man tycker om det här så är det ju nu så att du kommer att lära dig mycket mer om varenda tävlande än du egentligen behöver.

Hela filmen kan ju såklart inte handla om Vince när det finns 12 andra män i cirkeln, då hade ju filmen kunnat kluppits ned till en inledning och ett avslut. Vi får lära oss mycket om Mickey Rourke’s karaktär Jefferson som öppnar sig för Jimmy (50 Cent). Deras lilla del av filmen är faktiskt riktigt njutbar med två stycken outsiders som samspelar riktigt bra. 50 Cent säger inte så mycket utan låter Rourke stå för pratet. Där utvecklas en liten bihistoria att underhålla sig med, som dras till sin spets med en liten luring som avslut. Jason Statham försvinner inte han heller utan har tagit på sig sitt finaste plommonstop för att spela den giriga gamblern Jasper. Han har en grej på gång med sin äldre bror – en bror som han bara använder för att tjäna pengar på, det får vi lära oss mer om korsat med att Sam Rileys medverkan sker i allt mer pressade scener.

Jag kan tänka mig att Géla Babluani inte är missnöjd med den här nyfilmatiseringen, den ger spänningen en närvarokänsla men faller på det utdragna och ofta onödiga innehållet kring birollerna, det psykiskt påverkade skådespelet fungerar inte heller det till hundra procent. Sam Riley vinner kändisracet och visar prov på både goda fysiska reaktioner på filmens stressnivåer och gott sinne för de dialogdrivna scenerna. Statham verkar i motsats trött men kör på i sin vanliga stil, 50 Cent är tuff och har tilldelats en passande roll som vakt medan Rourke hamnar på plus som en typecastad cowboyhattskille.

Men Skarsgård då? Jo, han sitter barnvakt åt Sam Riley i pausrummet efter att ha skjutsat honom till handlingens centrumpunkt. Han har repliker men de är inte många, han missköter sig verkligen inte utan sköter sin roll, även om den är mindre än vi hoppats på här i Sverige.

13 är en ok film med en annorlunda inriktning som bjuder på lite nerviga scener men tappar på ett långdraget försök till upplysning. De sista tjugo minutrarna är klart bäst och de räddar nästan hela resten av filmen, nog för att det ibland verkade hopplöst.

INGA KOMMENTARER