Life on the Limit

Formel 1 är mer än Senna och Schumacher.


Till Michael Fassbenders lugna berättarstämma tas vi igenom hela Formel 1-cirkusens historia. Från en primitiv sport för så länge sedan som innan andra världskriget, till dagens enorma skådespel med superstjärnor i hypermoderna bilar.

blurayMark Monroe (manus) och Paul Crowders (regi) film är en informativ och superspännande sannsaga med mer fart än någon annan film om Formel 1 jag sett. De tar vid i början när sporten var erkänt livsfarlig, där förarna visste att varje start kunde vara den sista. En tid då dödsfallen var vardagsmat men viljan att tävla och jakten på adrenalinet var större än rädslan för att krascha.

Sporten fyllde direkt ett stort publikbehov och utvecklades därför i en rasande takt där bilarna gick från enkla former till strömlinjeformade monster med vingar. Motorerna växte medan allt annat krympte för att tjäna de där viktiga tiondelssekunderna. Säkerheten var det ingen som tänkte på och med fler hästkrafter och snabbare bilar så fortsatte nedräkningen av levande förare stadigt. Och varför skulle någon tänka på säkerheten? För så snart någon kraschat så stod det fem förare på sidan av, redo att ta sig an den dödliga utmaningen. Så höll det på, tills en av tidernas största förare åkte av banan och avled. Då var sporten gammal, året var 1994 och Ayrton Senna körde sitt sista lopp.

Med en fartfylld stil och riktning tar Paul Crowders film utvalda delar av Formel 1’s historia och berättar på ett sådant sätt att det är omöjligt att inte fastna. Som klistrad följer jag hur en av världens idag största sporter vuxit från gräsrotsnivå till en megacirkus och det är både upplyftande, spännande och sorgligt när de stora förarna som på bilden ovan, Nicki Lauda, James Hunt eller Ayrton Senna och Ronnie Petterson (för att nämna några) ses stiga mot toppen, vinna och förlora. Vissa allt, några bara mycket.

1: Life on the Limit ger en stor bild av Formel 1 och dess framfart både från förare och publikens perspektiv. Racingen och förarnas kamp står i främsta rummet och en del förare får mer utrymme än andra. Nicki Lauda och James Hunts kamp i Ferrari-teamet tar till exempel mycket tid och det är välmotiverat, deras kamp och öden är målande för hur Formel 1 fungerat fram till den stora reformen under 90-talet.

Det här är en film som både fungerar för fans av sporten likväl som den oinvigde. (Där jag räknas in.) Mycket information passerar och det behövs kanske ett par sittningar för att man ska kunna minnas allt, men för spänningens skull så är det här både en givande film som både inspirerar och som skrämmer slag på en.